Makron: Rusija pokrenula teritorijalni rat, za koji se mislilo da je nestao

Ruska invazija na Ukrajinu - 153. dan

34834 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2022. 22:28h
Završeno
19:54h

Francuski predsjednik Emanuel Makron optužio je Rusiju da je "jedna od posljednjih kolonijalnih carskih sila" pošto je pokrenula "teritorijalni rat" u Ukrajini.

"Rusija je pokrenula ofanzivu protiv Ukrajine, to je teritorijalni rat za koji se mislilo da je nestao sa tla Evrope. To je rat od početka 20. vijeka, čak i 19. vijeka. Govorim na kontinentu Afrike koji je pretrpio kolonijalne imperijalizme", rekao je Makron novinarima u Beninu gdje se nalazi u posjeti.

Makron je poslije sastanka sa predsjednikom Benina Patrisom Talonom rekao da je "Rusija jedna od posljednjih kolonijalnih carskih sila" jer je odlučila da upadom u susjednu zemlju brani sopstvene interese.

Francuski predsjednik koji se nalazi na turneji po afričkim zemljama, rekao je da je Rusija započela "novu vrstu hibridnog svjetskog rata".

"Ona (Rusija) odlučila je da su informacije, energija i hrana vojni instrumenti u službi imperijalističkog rata protiv Ukrajine", rekao je Makron.

16:19h

Rusiji se ne može vjerovati da će poštovati sporazum o dozvoli izvoza ukrajinskog žita iz Odese, rekao je poljski premijer, nakon što je Moskva izvela raketni udar na crnomorsku luku.

"Dan nakon potpisivanja (sporazuma), ruske oružane snage... napale su Odesu", rekao je Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare.

"Iz toga proizilazi da se takvi sporazumi ne mogu smatrati potpuno kredibilnim, jer je, nažalost, takva Rusija", rekao je on.

11:41h

Zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko saopštio je da bi sporazum o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica na Crnom moru, uz posredovanje Turske, mogao da propadne ako se prepreke za ruski poljoprivredni izvoz ne uklone što prije, prenio je Interfaks.

Interfaks je citirao Rudenka koji je rekao da će isporuke žitarica iz Ukrajine uskoro početi i da se nada da će se dogovor o žitu održati.

11:38h

Najmanje jedna osoba poginula je u ruskom napadu na ukrajinski hotel u gradu Bahmutu u oblasti Donjecka, saopštile su lokalne vlasti.

"Prema preliminarnim informacijama, ima mrtvih i ranjenih, u toku je akcija spasavanja“, napisao je lokalni guverner Pavlo Kirilenko na Fejsbuku.

Lokalna služba za vanredne situacije saopštila je da je do sada potvrđen broj mrtvih i četvoro ranjenih, prenosi Rojters.

Bonus video: