Rusija oduzima registraciju Novaje Gazete, kažnjena TV novinarka

Novaja gazeta, jedan od posljednjih ruskih nezavisnih medija, obustavila je operacije unutar zemlje u martu nakon što je bila primorana da ukloni materijal sa svoje veb stranice o ničim izazvanoj ruskoj invaziji na Ukrajinu

3338 pregleda 5 komentar(a)
Marina Ovsjanikova, Foto: Reuters
Marina Ovsjanikova, Foto: Reuters

Ruski medijski regulator Roskomnadzor podnio je tužbu moskovskom sudu za oduzimanje registracije nezavisnog lista Novaja gazeta manje od godinu dana nakon što je njen glavni urednik Dmitrij Muratov dobio Nobelovu nagradu za mir 2021.

Sudija ima na raspolaganju tri dana da donese odluku o listu, koji je počeo da izlazi 1993. godine i bio je jedno od najuglednijih izdanja u postsovjetskoj Rusiji.

Novaja gazeta, jedan od posljednjih ruskih nezavisnih medija, obustavila je operacije unutar zemlje u martu nakon što je bila primorana da ukloni materijal sa svoje veb stranice o ničim izazvanoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pojedini zaposleni su napustili Rusiju nakon što je prestao da izlazi i pokrenuli novinu Novaja gazeta.Evropa iz glavnog grada Letonije, Rige.

Ruski regulator za medije, Roskomnadzor, blokirao je tu veb stranicu unutar Rusije.

Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Moskva je usvojila zakon koji kriminalizuje širenje "lažnih" informacija koje „diskredituju oružane snage".

Zakon je poslužio kao osnov za masovni obračun protiv onih koji se protive ratu.

Kažnjena ruska novinarka

Ruska TV novinarka Marina Ovsjanikova, poznata po svom antiratnom protestu uživo, osuđena je za "diskreditaciju" oružanih snaga zemlje u objavama na društvenim mrežama u kojima se osuđuju akcije Moskve u Ukrajini.

"Dokazi potvrđuju krivicu Ovsjanikove. Nema razloga da se sumnja u njihovu autentičnost", rekao je sudija moskovskog Meščanskog okružnog suda nakon kratkog saslušanja 28. jula na kojem je Ovsjanikova opisala postupak kao "apsurdan".

Kažnjena je sa 50.000 rubalja (822 dolara) za njene objave na društvenim mrežama.

Ranije ovog mjeseca, Ovsjanikova je u pozadini Kremlja razvila plakat sa natpisom "Putin je ubica, njegovi vojnici su fašisti" i fotografijama djece ubijene u Ukrajini. Ona tada nije pritvorena.

Međutim, nekoliko dana kasnije, 17. jula, uhapšena je pa puštena dok je bila kod kuće u Moskvi.

Ovsjanikova je privukla pažnju javnosti 14. marta kada je ušla u studio dok je emitovan uživo program na ruskom Prvom kanalu, držeći poster na kojem je pisalo "Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu te".

Istovremeno je uzvikivala: "Zaustavite rat. Ne ratu".

Bonus video: