Katedrala Notr Dam će ponovo biti otvorena za javnost 2024. godine

Ponovno otvaranje popularnog turističkog odredišta tempirano je uz Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, kada se u Francusku očekuje dolazak hiljada posjetilaca

1770 pregleda 0 komentar(a)
Notre Dame, Foto: REUTERS
Notre Dame, Foto: REUTERS

Kultna katedrala Notr Dam u Parizu ponovo će biti otvorena za javnost za bogosluženja i turizam 2024. godine, izjavila je francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak tokom posjete katedrali.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su da spasu sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale. Katedrala je obično primala gotovo 12 miliona posjetilaca godišnje.

Malak je istakla da je vlada uvjerena u otvaranje katedrale do 2024. godine, kada će veliki dio restauratorskih radova biti završen, prenosi N1.

Ponovno otvaranje popularnog turističkog odredišta tempirano je uz Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, kada se u Francusku očekuje dolazak hiljada posjetilaca.

Restauracija i izgradnja Notre Dama koja košta 850 miliona evra i obuhvata tri faze. Završena je prva faza čišćenja, te osiguranje stabilnosti objekta. Druga faza koja uključuje radove na ramovima i krovovima, te rekonstrukciju kule počeće krajem ljeta, dok će treća faza obuhvatati spoljnu rekonstrukciju.

Katedrala Notre Dam poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada datira još iz 12. vijeka i poznata je po klasičnom književnom djelu Victora Igoa "Zvonar bogorodičine crkve u Parizu".

Bonus video: