Ukrajini od SAD još četiri raketna sistema; Prvi brod sa žitaricama isplovio iz Odese

Invazija Rusije na Ukrajinu - 159. dan

49829 pregleda 30 komentar(a)
Brod "Razoni" napušta luku Odesa, Foto: Reuters
Brod "Razoni" napušta luku Odesa, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2022. 21:47h
Završeno
21:46h

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini novi paket vojne pomoći vrijedan 550 miliona dolara, a koji podrazumijeva i municiju za raketne sisteme HIMARS.

Pomoć koja se dobija iz američkih zaliha uključuje 75.000 metaka artiljerijske municije kalibra 155mm i dodatnu municije za raketne sisteme visoke pokretljivosti HIMARS, čije količine nisu otkrivene u saopštenju Ministarstva odbrane, navodi CNN, a prenosi N1.

Od početka Bajdenove administracije, SAD su opredijelile 8,8 milijardi dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini, stoji u saopštenju.

21:09h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron kaže da je njegova zemlja odlučna da osigura da ratni zločini ruskih snaga u Ukrajini ne prođu nekažnjeno i da će donirati mobilnu DNK laboratoriju kijevskim vlastima.

Nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Makron je takođe pozdravio polazak prvog broda koji prevozi žitarice iz Odese, prenosi Rojters.

Predsjednik Francuske je rekao i da će Evropa nastaviti da pomaže u tome da se olakša ukrajinski izvoz žitarica morskim i kopnenim putem.

Izmjena: 21:46h
16:54h

Pored nove pošiljke raketnog sistema sistema HIMARS, u Ukrajinu su iz Njemačke stigao i višecevni raketni sistemi MARS 2, objavio je tamošnji ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Treći brat iz porodice 'duga ruka'" stigao je u Ukrajinu – MARS 2 MSZV iz Nemačke, napisao je Reznikov na Tviteru.

Reznikov je takođe zahvalio Njemačkoj i lično ministarki odbrane Kristin Lambreht. "Naši artiljerci pozdravljaju svoje nemačke partnere", dodao je Reznikov.

16:54h

Ukrajina je dobila seriju od još četiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Zahvalan sam američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu, sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu i građanima SAD na jačanju ukrajinske vojske", napisao je ministar Reznikov na Tviteru.

HIMARS raketni sistemi imaju veći domet i precizniji su od ukrajinske artiljerije iz sovjetskog doba, što omogućava ukrajinskim snagama da gađaju ruske ciljeve koji su joj ranije bili nedostižni, piše Rojters.

14:09h

Evropska unija poslala je Ukrajini milijardu eura finansijske pomoći kako bi podržala njen budžet i pomogla joj da se izbori sa finansijskim posljedicama ruske invazije, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigal, prenosi Rojters.

"Milijarda eura je dio velikog paketa podrške Ukrajini od ukupno devet milijardi. Sredstva će pomoći u finansiranju prioritetnih budžetskih potreba", napisao je Šmigal na Telegramu.

Dodao je da je prva tranša od 500 miliona eura već na računu ukrajinske Centralne banke, dok se ostatak očekuje 2. avgusta.

12:00h

Kremlj je saopštio da su vijesti o prvom brodu sa žitom koji je jutros isplovio iz Odese "veoma pozitivne".

"Razoni" pod zastavom Sijera Leonea napustio je danas Odesu sa prevozeći kukuruz za Bejrut, dodaje Rojters.

Odesa, zajedno sa drugim ukrajinskim crnomorskim lukama, bila je blokirana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

10:43h

Katerina nikada ne pravi fotografije sa drugovima prije odlaska na liniju fronta - kaže da je to loša sreća. Karina ne govori majci da ide na front, dok Jana koristi društvene mreže kako bi pokušala da podigne moral.

Povezani članci

01. Avgust 2022.

Žene u ratu - život na ukrajinskom istočnom frontu

08:49h

Prvi brod sa ukrajinskim žitom "Razoni" isplovio je jutros iz luke Odesa, rekao je ministar za infrastrukturu Ukrajine Oleksandr Kubrakov.

Rojters podsjeća da se sve dogodilo u okviru nedavnog sporazuma o deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka.

"Od kada je počela ruska agresija prvi brod sa žitom napustio je luku. Zahvaljujući podršci svih naših partnerskih zemalja i UN uspjeli smo da u potpunosti primijenimo sporazum potpisan u Istanbulu", napisao je Kubrakov na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Turske dodalo je da će ovaj brod sjutra doploviti u Istanbul, navodi Anadolu agencija. Iz najvećeg grada Turske, nastaviće put do Libana.

U saopštenju Ujedinjenih nacija navodi se da "Razoni" nosi preko 26.000 tona kukuruza.

Podaci iz Razoni-jevog sistema za automatsku identifikaciju, sigurnosnog tragača za brodove na moru, pokazali su da brod polako izlazi iz svog veza u luci Odesa zajedno sa tegljačem.

Očekuje se da će brod u sjutra stići u Istanbul, gdje će biti pregledan prije nego što mu bude dozvoljeno da nastavi, saopštilo je ministarstvo.

Kukuruz će se uputiti u Liban, malenu bliskoistočnu državu koja je zahvaćena, kako je Svjetska banka opisala, jednom od najgorih svjetskih finansijskih kriza u posljednjih više od 150 godina.

Izmjena: 11:37h
08:09h

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će prvi brod koji će prevoziti ukrajinske žitarice danas krenuti iz crnomorske luke Odesa.

Ministarstvo je navelo da će teretni brod natovaren kukuruzom "Razoni" pod zastavom Sijera Leone krenuti iz Odese za Liban u 5.30 po srednjeevropskom vremenu.

Dodaje se da će i drugi brodovi isploviti iz ukrajinskih luka kroz bezbjedne koridore u skladu sa sporazumima potpisanim u Istanbulu 22. jula.

Rusija i Ukrajina potpisale su sporazume sa Turskom i UN, otvarajući put Ukrajini za izvoz 22 miliona tona žitarica koje su zaglavljene u crnomorskim lukama zbog ruske invazije.

Dogovori su takođe omogućili Rusiji da izvozi žitarice i đubrivo.

07:36h

Velika Britanija je danas saopštila da je Rusija nastavila sa pokušajima taktičkih napada na osovinu Bahmut u istočnoj Ukrajini u posljednja četiri dana, ali da je sporo napredovala, prenosi Rojters.

 "Kao što su ukrajinske vlasti obavijestile prošle nedjelje, Rusija vjerovatno preusmjerava značajan broj svojih snaga iz sektora sjevernog Donbasa u južnu Ukrajinu", navodi britansko ministarstvo odbrane u obavještajnom izveštaju.

Velika Britanija je saopštila i da Rusija vjerovatno prilagođava operativni dizajn svoje ofanzive na Donbas i da je vjerovatno identifikovala svoj front u Zaporožju kao ranjivu oblast kojoj je potrebno pojačanje.

07:33h

Prema riječima guvernera Harkovske oblasti Olega Sinegubova, ruske snage su 1. avgusta ujutro napale Saltivski okrug u Harkovu, prenosi Kijev indipendent.

Sinegubov je rekao da preliminarni podaci pokazuju da su dvije osobe povrijeđene u granatiranju.

Bonus video: