Sunak obećava najveće smanjenje poreza još od vremena Margaret Tačer

"To je radikalna vizija, ali je takođe i realna"

3452 pregleda 0 komentar(a)
Sunak tokom kampanje, Foto: Reuters
Sunak tokom kampanje, Foto: Reuters

Doskorašnji britanski ministar finansija Riši Sunak, koji prema medijima sa Ostrva zaistaje u trci za novog premijera Velike Britanije, obećao je da će do 2029. smanjiti osnovnu stopu poreza na dohodak za 20 odsto.

Sunak, koga se u početku smatao favoritom da zamijeni Borisa Džonsona, za mjesto premijera Velike Britanije bori se protiv ministarke vanjskih poslova Liz Tras, koja je obećala hitno smanjenje poreza, navodi Rojters.

Sunak je rekao da je ostao fokusiran na suzbijanje inflacije, ali kada to bude postignuto, nastaviće sa već najavljenim planom da smanji porez na dohodak od jednog penija 2024. godine, a zatim da smanji za još tri penija do kraja sljedećeg parlamenta, vjerovatno oko 2029, dodaje Rojters.

Sunak je naglasio da će plan označiti najveće smanjenje poreza na dohodak još od vremena Margaret Tačer - "čelična lejdi" je tokom osamdesetih godina prošlog vijeka bila premijerka Ujedinjenog Kraljevstva.

"To je radikalna vizija, ali je takođe i realna", rekao je Sunak, dan prije nego što bi članovi Konzervativne stranke trebalo da počnu da dobijaju glasačke listiće za glasanje za novog lidera stranke.

On je za Radio BBC dodao da će se smanjenje poreza finansirati rastom ekonomije i disciplinovanjem javne potrošnje.

Velika Britanija novog premijera traži 7. jula kada je Džonson bio primoran da podnese ostavku nakon višemjesečnih skandala.

Konzervativni poslanici smanjili su broj kandidata na Tras i Sunaka, a odluku o novom premijeru objaviće 5. septembra.

Bonus video: