Podjele u Kataloniji: "Prekid vatre" sa Madridom, "Neću nezavisnost od pet minuta"...

Prethodnik Pudždemona, Artur Mas, rekao je za britanski "Fajnenšel tajms" da bi Pudždemon trebalo da se fokusira na to kako da nezavisnost učini efektivnom, ne samo da je proglasi
1 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2017. 09:55h

Među separatističkim liderima Katalonije pojavile su se prve podjele u vezi sa njihovim planovima da jednostrano proglase nazavisnost nakon referenduma.

Dok katalonski predsjednik Karles Pudždemon prijeti da je pitanje dana kada će proglasiti nezavisnost, ministar za teritoriju i održivost, zadužen za biznise u Kataloniji, Santi Vila, predlaže "prekid vatre" sa centralnom vladom u Madridu.

Vila je u članku objavljenom u katalonskom dnevnom listu "Ara" poručio pristalicama otcjepljenja da razmisle o "korisnosti i posljedicama" odluke o proglašenju nezavisnosti, prenosi AFP.

Pudždemon je do utorka odložio pojavljivanje pred katalonskim parlamentom, a neki lideri tog španskog regiona su pozvali na to da se tada proglasi nezavisnost.

Vlada Katalonije tek bi trebalo da ratifikuje rezultate referenduma održanog 1. oktobra, što bi otvorilo dvodnevni period u kojem parlament može da proglasi nezavisnost.

Dok Vila insistira na opreznosti, Pudždemon je pod jakim pritiskom ultra ljevičarske partije CUP, koja je potrebna za donošenje zakona, da djeluje brzo.

Prethodnik Pudždemona, Artur Mas, rekao je za britanski "Fajnenšel tajms" da bi Pudždemon trebalo da se fokusira na to kako da nezavisnost učini efektivnom, ne samo da je proglasi.

Analitičari kažu da vlada Katalonije rizikuje da izgubi simpatije međunarodne zajednice i Madridu pruži izgovor za oštar odgovor u slučaju da proglasi nezavisnost na osnovu neustavnog referenduma.

Isto tako, međutim, ako se bude previše čekalo sa proglašenjem, moguće je da će pokreti koji se zalažu za nezavisnost izgubiti elan.

Jaz se ne širi samo među političarima, već i među pristalicama i protivnicima nezavisnosti, koji nisu sigurni koju strategiju da prate.

"Imam unutrašnji sukob. Ne želim jednostrano proglašenje nezavisnosti, koje će trajati pet minuta", rekla je profesorka antropologije u Barseloni Olga Jubani, prenosi AFP.

Premijer Španije Marijano Rahoj, koji je pod pritiskom da zauzme čvršći stav prema separatistima, insistira da Pudždemon ne proglašava nezavisnost, kako ne bi bilo "većih problema".

To je viđeno kao prijetnja da će prvi put u istoriji biti iskorišćen član španskog Ustava koji dozvoljava centralnoj vladi da suspenduje regionalnu vladu i preuzme njena ovlašćenja.

Žoan Botelja, dekan političkih nauka na Autonomnom univerzitetu Barselone, kaže da je u katalonskom društvu prisutan osjećaj "istinskog alarma, ne samo nelagodnosti".

"Ostalo je još nekoliko sati da se izbjegne čeoni sudar... ti sati su kritični", rekao je Botelja.

Ovo su ključni sati, ne možemo očekivati da se iznenada pojavi neki posrednik, niti da obje vlade prihvate poziv na dijalog", rekao je Šavijer Arbos, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Barselona.

"Iako je situacija i dalje zabrinjavajuća, sada vidim da ima još malo vremena", dodao je on.