Bjeloruska novinarka osuđena na pet godina zatvora: Proglašena krivom za vođenje ekstremističke grupe...

Tužioci su za Slaunikavu tražili četiri godine zatvora, ali nije jasno kako se ona izjasnila jer je suđenje održano iza zatvorenih vrata

4234 pregleda 0 komentar(a)
Slaunikava, Foto: Screenshot/Youtube
Slaunikava, Foto: Screenshot/Youtube

Bjeloruska novinarka Irina Slaunikava osuđena je na pet godina zatvora, dok je vlada u Minsku nastavila da se obračunava sa medijima, nakon masovnih protesta izazvanih spornim predsjedničkim izborima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izbori su održani prije dvije godine a na njima je pobijedio Aleksandar Lukašenko, autoritarni lider, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Režim bjeloruskog predsjednika je od izbora 2020. do danas uhapsio više hiljada građana i aktivista.

Sudija Okružnog suda u Homelu, Mikalaj Dolja je Slaunikavu proglasio krivom za vođenje ekstremističke grupe i organizovanje aktivnosti koje narušavaju društveni poredak.

Tužioci su za Slaunikavu tražili četiri godine zatvora, ali nije jasno kako se ona izjasnila jer je suđenje održano iza zatvorenih vrata.

Bivša dopisnica televizije Belsat, kojoj je suđeno u junu ove godine, prvi put je uhapšena zajedno sa suprugom Aleksandrom Lojkom krajem oktobra 2021. godine.

Par je tada osuđen na 30 dana zatvora pod optužbom za "distribuciju ekstremističkog materijala" i "manje huliganstvo".

Poslije odsluženja zatvorske kazne, Slaunikava je ponovo optužena, ovog puta za "vođenje ekstremističke grupe" i "organizaciju i pripremu događaja koji narušavaju društveni poredak".

Bonus video: