Amnesti: Ukrajina ugrožava civile

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao da je "šokiran" izvještajem i pozvao AI da "prestane da kreira lažnu stvarnost"

11732 pregleda 11 komentar(a)
Pripadnik ukrajinske Nacionalne garde u Harkovskoj oblasti, Foto: Rojters
Pripadnik ukrajinske Nacionalne garde u Harkovskoj oblasti, Foto: Rojters

Ukrajinske snage su ugrozile civile smještanjem trupa u škole, stambene zgrade i druga mjesta u naseljenim oblastima tokom ruske invazije, prema izvještaju grupe za ljudska prava Amnesti internešnal (AI). Ukrajinske vlasti su taj izvještaj uporedile sa ruskom propagandom i dezinformacijama.

Radnici AI su tokom posjeta raznim frontovima na istoku i jugu Ukrajine od aprila do jula bili svjedoci da ukrajinske snage "postavljaju baze i koriste sisteme naoružanja" u nekim naseljenim stambenim oblastima, navedeno je izvještaju.

"Dokumentovali smo obrazac po kojem ukrajinske snage izlažu riziku civile i krše pravila ratovanja kada djeluju u naseljenim oblastima", saopštila je generalna sekretarka AI Anjes Kalamar.

Grupa je takođe saopštila da je otkrila da ukrajinske snage koriste bolnice kao vojne baze na pet mjesta, što predstavlja "jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava". Pozvala je ukrajinsku vladu da osigura da njene snage budu smještene izvan naseljenih oblasti ili da se prvo evakuišu civili iz tih zona.

Autori izvještaja su takođe naglasili da "praksa ukrajinske vojske da smješta vojne ciljeve u naseljena područja ni na koji način ne opravdava nasumične ruske napade", prenio je AP.

Anjes Kalamar
Anjes Kalamarfoto: Reuters

AP navodi da su ukrajinske vlasti više puta pozivale preostale stanovnika Donjecke oblasti da se evakuišu, ali da nije tako lako započeti život iznova negdje drugo. Desetine hiljada ljudi koje su napustile domove od početka ruske invazije vratile su se jer nisu mogli da se izdržavaju ili su se osjećali nepoželjno.

Izvještaj AI je naljutio neke visoke ukrajinske političare.

"Kada u izvještaju o aktivnostima ukrajinskih oružanih snaga tokom rata nema analize akcija neprijatelja, to je kao da proučavate postupke žrtve bez razmatranja radnji naoružanog silovatelja", rekla je zamjenica ministra odbrane Hana Malijar.

Savjetnik predsjednika Mihailo Podoljak je optužio AI da "učestvuje u kampanji (Rusije) dezinformisanja i propagande".

Ruski mediji su opsežno citirali izvještaj, čija se otkrića donekle slažu sa zvaničnim narativom Moskve

U odvojenim komentarima za Rojters, on je rekao da se Ukrajina strogo pridržava zakona ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava i da "preduzima sve mjere " da evakuše civile iz zona linija fronta.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao da je "šokiran" izvještajem i pozvao AI da "prestane da kreira lažnu stvarnost".

AP je prenio da su ruski državni i mediji naklonjeni Kremlju opsežno citirali izvještaj, čija se otkrića donekle slažu sa zvaničnim narativom Moskve. Rusija opravdava napade na civilne oblasti navodeći da ukrajinski borci tamo postavljaju vatrene položaje.

"Sve vrijeme pričamo o tome, nazivajući akcije ukrajinskih oružanih snaga taktikom korišćenja civilnog stanovništva kao 'ljudskog štita'", objavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Bonus video: