Ko je bio pod mjerama za nadzor: Šef grčke obavještajne službe podnio ostavku

Prema zakonu Grčke, svaki nadzor vrši se po nalogu tužioca

5110 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šef grčke obavještajne službe i generalni sekretar kabineta premijera podnijeli su danas ostavke, zbog nepoštovanja procedure za nadzor.

Kabinet premijera je saopštio da je prihvatio ostavke direktora Nacionalne obavještajne službe Panajotisa Kontoleona i generalnog sekretara Grigorisa Dimitrijadisa.

Kontoleon je ostavku podnio "nakon nekorektnih postupaka uočenih u proceduri za legalni nadzor", saopštio je kabinet premijera, bez detalja o tome koje procedure nisu pravilno sprovedene i ko je bio pod mjerama za nadzor.

Prema zakonu Grčke, svaki nadzor vrši se po nalogu tužioca.

Kabinet nije naveo zašto je Dimitrijadis podnio ostavku.

Zvaničnik vlade, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da njegova ostavka ima veze sa "otrovnom atmosferom koja je nastala oko njega".

Dodao je da Dimitrijadisova ostavka "nema nikakve veze sa (kompjuterskim softverom za nadzor) Predatorom".

Prošle nedjelje, lider opozicione socijalističke partije PASOK Nikos Andrulakis podnio je tužbu grčkom vrhovnom sudu, navodeći da je neko pokušao da mu Predatorom prisluškuje mobilni telefon.

Andrulakis, koji je i član Evropskog parlamenta (EP), rekao je da ga je o tom pokušaju obavijestila služba za informatičku bezbjednost EP, nekoliko dana prije nego što je podnio tužbu.

U aprilu, grčki ekonomski novinar Tanasis Kukakis izjavio je da ga je grupa za digitalna prava Sitizen lab (Citizen Lab) obavijestila da je njegov telefon bio meta Predatora od jula do septembra prošle godine.

Odbor za zaštitu novinara zatražio je "brzu i temeljnu istragu kako bi se utvrdilo ko je organizovao nadzor, i kako bi on odgovarao".

Bonus video: