Rusija i Ukrajina će štititi kanal za prevoz žita

"Strane neće pokretati napade na trgovačka plovila ili druga civilna plovila i lučke objekte koji učestvuju u ovoj inicijativi"

15240 pregleda 3 komentar(a)
Brod “Polarnet” sa turskom zastavom koji prevozi ukrajinsko žito, Foto: Rojters
Brod “Polarnet” sa turskom zastavom koji prevozi ukrajinsko žito, Foto: Rojters

Brodovi koji izvoze ukrajinsko žito preko Crnog mora biće zaštićeni tampon zonom od deset nautičkih milja, prema dugo očekivanim procedurama koje su danasA.Š. dogovorile Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije, objavila je agencija Rojters.

UN i Turska su prošlog mjeseca posredovale u sporazumu nakon upozorenja svjetske organizacije da blokada isporuke žita koju je izazvala invazija Rusije na Ukrajinu podstiče ozbiljnu nestašicu hrane i čak izbijanje gladi u nekim djelovima svijeta. Od tada je određeni broj pošiljki žita - uglavnom na brodovima koji su bili zaglavljeni u Ukrajini od počatka invazije - krenuo na probna putovanja.

Osiguravajuća društva i brodske kompanije traže više detalja o tome kako će taj koridor funkcionisati za prazne brodove koji će uplovljavati u tri ukrajinske luke koje inicijativa obuhvata - Odesu, Čornomorsk i Južni. Oni su takođe tražili garancije da putovanje bude bezbjedno, bez prijetnji od mina ili napada na brodove i njihove posade.

"Strane neće pokretati napade na trgovačka plovila ili druga civilna plovila i lučke objekte koji učestvuju u ovoj inicijativi," navodi se u dokumentu "procedure za trgovačka plovila", prenio je Rojters.

Sporazum nadzire Centar za zajedničku komandu (JCC) u Istanbulu koji se sastoji od truskih, ruskih i ukrajinskih vojnih zvaničnika i zvaničnika UN.Prema dogovorenoj proceduri, JCC će obezbijediti informacije o planiranom kretanju brodova kroz pomorski humanitarni koridor, koje će dijeliti sa vojskom Rusije, Ukrajine i Turske u cilju sprečavanja incidenata. Potom, dok se plovilo kreće kroz pomorski humanitarni koridor, biće zaštićeno tampon zonom od deset nautičkih milja oko njega.

Bonus video: