UNHCR: Ukrajinu do sada napustilo 10,5 miliona ljudi

Sto šezdeset sedmi dan rata u Ukrajini

19729 pregleda 9 komentar(a)
Brod "Oušen lajon", Foto: Reuters
Brod "Oušen lajon", Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2022. 22:03h
Završeno
17:29h

Jedna osoba je poginula u utorak u eksploziji u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Saki na poluostrvu Krim pod ruskom kontrolom, saopštio je na društvenim mrežama šef ruske administracije Krima Sergej Aksjonov.

Ministarstvo odbrane Moskve saopštilo je ranije da je eksplozija bila detonacija avio municije, a ne rezultat bilo kakvog napada.

16:58h

Izvoz ruskog prirodnog gasa kroz gasovode ka Evropskoj uniji (EU) i Velikoj Britaniji opao je za skoro 40 posto u prvih sedam mjeseci 2022. u poređenju s istim periodom 2021. godine, saopštila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA), prenosi agencija Anadolija.

Izvoz prirodnog gasa pao je za skoro 50 posto u odnosu na period između 2017. i 2021. godine, saopštila je IEA, pozivajući se na podatke platforme za finansijsku analizu Refinitiv Eikon.

16:02h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je eksploziju u ruskoj vojnoj bazi na Krimu u utorak izazvala detonacija avio municije i da nije bilo žrtava, prenio je Rojters navode agencije RIA Novosti.

Rečeno je da nije bilo napada i da nije oštećena vojna oprema.

13:48h

Liderke Estonije i Finske pozvale su evropske države da ne izdaju turističke vize Rusima, rekavši da oni ne bi trebalo odmore da provode u Evropi dok ruska vlada sprovodi invaziju na Ukrajinu.

13:34h

Grupa boraca Azovskog puka zarobljenih u čeličani Azovstalj u Marijupolju suočava se sa smrtnom kaznom. Rusija je ukrajinski Azovski puk klasifikovala kao „terorističku organizaciju“. Šta to znači za zarobljenike?

Povezani članci

09. Avgust 2022.

Šta čeka zarobljene borce Azovskog puka u Rusiji?

13:22h

Više od 10,5 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu od početka napada Rusije na tu zemlju 24. februara, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice na svom sajtu, prenosi Rojters.

11:33h

Rat u Ukrajini ušao je u 167. dan. Ruska vojska napreduje u području Donjecka, dok Vašington šalje novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu milijardu dolara.

Iz luke Černomorsk isplovila su još dva broda natovarena ukrajinskim žitraricma, čime je ukupan broj dostigao 12 plovila koja su napustila zemlju u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog morskog izvoza, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Brod "Oušen lajon" krenuo je za Južnu Koreju, noseći 64.720 tona kukuruza, dok "Rahmi Jagči" plovi ka Istanbulu sa 5.300 tona suncokretovog brašna, prenosi Rojters.

Ujedinjene nacije i Turska su posredovale u prošlomjesečnom postizanju sporazuma o crnomorskom bezbjednosnom koridoru za izvoz ukrajinskih žitarica, nakon upozorenja da bi prekid isporuka izazvan sukobom mogao dovesti do ozbiljne nestašice hrane i gladi u djelovima svijeta.

Četiri broda koja su u nedjelju napustila Ukrajinu usidrena su u blizini Istanbula i biće pregledana danas, navedeno je u saopštenju turskog ministarstva.

Bonus video: