Povratak Berluskonija: Biću kandidat za Senat, mnogi to žele

Veliki ekrani na željezničkim i podzemnim stanicama širom zemlje prikazuju Berluskonija iz mlađem izdanju uz slogan "Oggi piu che mai, una scelta di campo" - što se otprilike prevodi kao "Sada više nego ikada, izaberi stranu"

3247 pregleda 1 komentar(a)
Berluskoni, Foto: Reuters
Berluskoni, Foto: Reuters

Silvio Berluskoni, bivši italijanski premijer, izjavio je da će se kandidovati za mjesto u Senatu na izborima sljedećeg mjeseca, tražeći tako ponovo javnu funkciju nakon devet godina odsustva.

Milijarderski medijski magnat vodio je četiri vlade od ulaska u politiku 1994. godine, ali mu je privremeno zabranjeno obavljanje funkcije nakon osude za poresku prevaru 2013. godine, prenosi Rojters.

Njegova posljednja vlada pala je dvije godine prije toga pod uticajem dužničke krize i skandala u vezi sa "bunga bunga" seksualnim zabavama u njegovoj vili u blizini Milana.

Berluskoni je danas na državnom radiju rekao da ga je "mnogo ljudi" unutar i van njegove stranke "Forca Italija" pozvalo da se kandiduje na glasanju 25. septembra.

"Tako da mislim da ću na kraju biti kandidat za Senat i svi će biti srećni."

U svojoj osmoj nacionalnoj izbornoj kampanji Berluskoni se ponovo oslanja na vrstu reklamne kampanje koja mu je i ranije pomogla da dođe do pobjede.

Veliki ekrani na željezničkim i podzemnim stanicama širom zemlje prikazuju Berluskonija iz mlađem izdanju uz slogan "Oggi piu che mai, una scelta di campo" - što se otprilike prevodi kao "Sada više nego ikada, izaberi stranu".

Forca Italia se smatra umejrenim ogrankom konzervativnog saveza kojim dominiraju dvije desničarske stranke - Braća Italije Đorđa Melonija, koja vodi u anketama i Sjeverna liga Matea Salvinija.

Pošto su njegovi centristički i ljevičarski protivnici teško podijeljeni, čini se da je blok na putu da osvoji jasnu većinu na izborima koji su pokrenuti kada je prošlog mjeseca pala vlada širokog "nacionalnog jedinstva" Marija Dragija.

Bonus video: