Bivši ruski predsjednik Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

Medvedev je rekao da je imao "razgovore o prioritetnim mjerama koje treba preduzeti da bi se obezbijedila bezbjednost republika Donbasa, po instrukcijama ruskog predsjednika Vladimira Putina", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu

12817 pregleda 2 komentar(a)
Medvedev (drugi s lijeva), Foto: Telegram
Medvedev (drugi s lijeva), Foto: Telegram

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev posjetio je danas zajedno sa nekoliko ruskih visokih zvaničnika proruski separatistički region na istoku Ukrajine, pozivajući na dalje bliske veze sa Moskvom.

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Medvedev je rekao da je imao "razgovore o prioritetnim mjerama koje treba preduzeti da bi se obezbijedila bezbjednost republika Donbasa, po instrukcijama ruskog predsjednika Vladimira Putina", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

"Posebna pažnja je posvećena usklađivanju zakonodavstva" separatističkih regiona sa zakonodavstvom Rusije, kao i popravci infrastrukture i pripremi za početak školske godine, dodaje se u saopštenju.

Pored Medvedeva, u delegaciji su bili zamjenik šefa ruske predsjedničke administracije Sergej Kirijenko, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev i šef bezbjednosnih službi (FSB) Aleksandar Bortnikov.

Medvedev, koji je bio predsjednik od 2008. do 2012. godine, a zatim premijer od 2012. do 2020. godine, trenutno je zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti.

On se sastao sa separatističkim liderom Luganjska Leonidom Pasečnikom i liderom susjednog regiona Donjecka Denisom Pušilinom.

Putovanje Medvedeva dolazi u vrijeme kada se sumnja da Moskva priprema pripajanje velikih djelova Ukrajine.

Bonus video: