Zelenski: Likvidiraćemo ruske vojnike koji dejstvuju kod nuklearke Zaporožje

Sto sedamdeseti drugi dan rata u Ukrajini, nastavljaju se borbe u oblasti Donjecka

30516 pregleda 30 komentar(a)
Krater nakon granatiranja Zaporoške oblasti, Foto: Reuters
Krater nakon granatiranja Zaporoške oblasti, Foto: Reuters
Liveblog
15:30h

Ruske snage bombardovale su danas oblast Nikolajev na jugu Ukrajine, a nastradala je najmanje jedna osoba.

Nikolajevska oblast se nalazi sjeverno od grada Hersona, koji je okupirala Rusija, a ukrajinske snage obećale su da će ga ponovo zauzeti.

Ukrajinska služba za hitne slučajeve saopštila je da je jedna osoba poginula u granatiranju naselja Bereznjehuvate u Nikolajevskoj oblasti.

12:12h

Prvi brod koji je krenuo iz Ukrajine sa žitom, na osnovu sporazuma sklopljenog uz posredovanje Ujedinjenih nacija, približava se sirijskoj luci Tartus, naveli su izvori iz brodske kompanije za Rojters.

Brod "Razoni" krenuo je iz Odese 1. avgusta na osnovu sporazuma koji su postigle Rusija i Ukrajina, a uz posredovanje UN i Turske.

Njegov tovar žita bio je namijenjen Libanu, ali je ukrajinska ambasada saopštila da je prvobitni kupac odbio isporuku 26.000 tona kukuruza zbog kašnjenja u isporuci, pa se brod zatim uputio ka Turskoj.

08:43h

Sto sedamdeseti drugi je dan rata u Ukrajini, gdje se nastavljaju žestoke borbe u oblasti Donjecka.

Predsjednik Volodomir Zelenski poručio je u subotu uveče da će Ukrajina ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu zemlje ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre.

„Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta za naše agente obavještajne službe, za naše specijalne službe, za našu vojsku“, rekao je Zelenski.

On nije iznio više detalja, ali je još jednom ponovio da Rusija koristi nuklearku za ucjenjivanje, prenosi Rojters.

Ukrajina i Rusija su razmijenile optužbe za nekoliko skorijih incidenata i granatiranja postrojenja u okviru kompleksa NE Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Evropi koju su ruske trupe zauzele na samom početku rata, prenosi N1.

Zelenski je u svom večernjem obraćanju rekao da se brutalne borbe i dalje vode u Donbasu, u kojem je Rusija stacionirala „kolosalne“ resurse.

„Svi naši branioci su heroji. U regionu Harkova ukrajinska odbrana je snažna, a pokušaji okupatora da napadnu stalno nailaze na neuspjeh. Borbe na jugu zemlje donose dobre vijesti o uništavanju snaga ruske vojske. Nijedan dan nije protraćen, smanjujemo potencijal okupatora“, rekao je predsjednik Ukrajine.

Izmjena: 08:50h

Bonus video: