Ekološka katastrofa: Pomor ribe u kontaminiranoj rijeci Odri

Još uvijek je nejasno zašto je došlo do pomora desetina tona ribe i drugih organizama u Odri. Laboratorijski testovi su u toku. Govori se o ekološkoj katastrofi

13908 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Proteklih dana na njemačkoj strani Odre izvađeno je 20 tona uginule ribe, a skoro isto toliko prethodno i u Poljskoj. Poltičari i grupe za zaštitu životne sredine govore o ekološkoj katastrofi. Još uvijek je nejasno šta je uzrok ovog pomora. Moguće je da se radi o više faktora.

Poljska Vlada sumnja da je ogromna količina hemijskog otpada bačena u rijeku dugu skoro 900 kilometara, koja se uliva u Baltičko more - koje se sada takođe smatra ugroženim.

Poljska policija je ponudila 210.000 eura za informacije koje bi dovele do hapšenja počinilaca, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Maciej Vasik. „Hoćemo da pronađemo i kaznimo počinioce ovog ekološkog zločina“, naglasio je premijer Mateuš Moravjecki.

Testovi su u toku

Tijela uginulih riba se u Poljskoj i Njemačkoj ispituju na metale, pesticide i druge otrovne materije.

Odra zagađenje
foto: Reuters

Kako je u petak izvijestio njemački javni servis Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), nadležna laboratorija je pronašla ekstremnu kontaminaciju živom - ali da nije jasno da li je živa pravi i jedini uzrok pomora riba. Međutim, kaže se da su izmjerene vrijednosti žive bile toliko visoke da se rezultat ispitivanja nije mogao predstaviti i test je morao biti ponovljen.

Osim toga, u vodi je pronađena velika količina rastvorenih otrovnih soli.

Kriminalistička policija vodi istragu

Njemački istražni organi su u bliskom kontaktu sa poljskim vlastima. Problem je očigledno nastao u susjednoj zemlji, rečeno je. Prema nepotvrđenim izvještajima, nesreća u hemijskoj fabrici u Opoleu u Poljskoj 27. ili 28. jula dovela je do trovanja rijeke.

Odra zagađenje
foto: Reuters

Brandenburški ministar ekologije Aksel Fogel rekao je za RBB da je i sam saznao "od trećih strana i medija da su za pomor ribe vjerovatno odgovorne hemikalije koje su ispuštene u Odru u većim količinama". On je u petak oštro kritikovao poljske vlasti: "Vidi se da se nisu poštovali dogovoreni kanali izvještavanja i zato nemamo informacije koje bi trebalo da imamo."

Odra zagađenje
foto: Reuters

Poljska vlada je potom odgovorila na kritike i saopštila da je već krajem jula reagovala na vijesti o pomoru ribe. Od 26. jula pojavile su se prve indicije pa su uzeti uzorci vode i mrtva riba izvađena iz vode. Od 28. jula, uzorci su ukazivali na neuobičajeno nizak nivo kiseonika u vodi. 4. avgusta u uzorcima iz grada Olave pronađena je toksična supstanca. Tužba javnom tužilaštvu je podnijeta 9. avgusta.

"Izgubljeno je dragocjeno vrijeme"

Udruženje za zaštitu okoline WWF takođe je uputilo oštre kritike zbog lošeg prekograničnog protoka informacija.

"Važnih indicija o stradanju ribe na poljskoj strani bilo je još prije desetak dana", rekao je Fin Fiberg, šef WWF-ovog ureda za Baltičko more. "Čini se da je ovde izgubljeno dragocjeno vrijeme. Nacionalni park doline Donje Odre i ljudi koji žive blizu obale mogli su da se pripreme."

U međuvremenu se pomor ribe širi dalje prema sjeveru - strahuje se i za Baltičko more. Vlasti upozoravaju na kontakt sa rječnom vodom koju takođe ne treba koristiti za pojenje stoke. Pse i druge životinje treba držati podalje od obala.

Bonus video: