Estonija uklanja sovjetski spomenik iz Drugog svjetskog rata

Spomenik su podigli sovjetski zvaničnici u znak sjećanja na sovjetske snage koje su potisnule nacističku vojsku iz Estonije; mnogi Estonci smatraju da je spomenik uvredljiv zbog višedecenijske okupacije zemlje od strane Sovjetskog Saveza

6372 pregleda 10 komentar(a)
Tenk u Narvi koji vlasti premještaju, Foto: Shutterstock
Tenk u Narvi koji vlasti premještaju, Foto: Shutterstock

Estonske vlasti pokrenule su rušenje i premještanje spomenika iz sovjetskog doba iz Drugog svjetskog rata u pograničnom gradu Narvi, što je odluka koja je ranije izazvala upozorenja i proteste Moskve.

Inženjeri su rano danas počeli da uklanjaju tenk na jednom spomeniku u Narvi, sa značajnim kontingentom policije i snaga bezbijednosti koji su čuvali stražu, javila je estonska javna televizija ERR.

"Današnja odluka pomaže da zadržimo fokus na našim najvažnijim zadacima: osiguravanju sigurnosti Estonije i pomaganju svim ljudima u Estoniji da prebrode krize uzrokovane ratom u Ukrajini", rekla je premijerka Kaja Kallas.

Sovjetski tenk će biti premješten u ratni muzej sjeverno od glavnog grada Talina.

Najava Vlade da planira premjestiti tenk izazvala je negodovanje ruskih zvaničnika.

Nije prvi put da Estonija ljuti Rusiju zbog premeštanja ratnih spomenika.

Estonska vlada je 2007. godine objavila da će premjestiti spomenik pod nazivom Bronzani vojnik iz centra Talina na vojno groblje na periferiji grada.

Spomenik su podigli sovjetski zvaničnici u znak sjećanja na sovjetske snage koje su potisnule nacističku vojsku iz Estonije; mnogi Estonci smatraju da je spomenik uvredljiv zbog višedecenijske okupacije zemlje od strane Sovjetskog Saveza.

Odluka je izazvala ogorčenje u medijima na ruskom jeziku i dovela do dvodnevnih nereda u Talinu u kojima je povrijeđeno 156 ljudi, a 1.000 ljudi je privedeno. Zemlja je kasnije bila pogođena masivnim sajber-napadima za koje je u velikoj mjeri okrivljena Rusija.

Ovaj najnoviji potez dolazi kada su Estonija i druge dvije baltičke zemlje zauzele sve tvrđe pozicije prema Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Estonske vlasti pozvale su na blokiranje Rusima da dobiju takozvane šengenske vize, koje omogućavaju širok pristup mnogim zemljama Evropske unije.

Bonus video: