Finska smanjuje izdavanje turističkih viza Rusima za 90 odsto

"Nije u redu da ruski građani mogu ulaziti u Evropu, u šengenski prostor, biti turisti... dok Rusija ubija ljude u Ukrajini. To je pogrešno", rekla je premijerka Sana Marin

3317 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finska je objavila da će smanjiti broj ruskih turističkih viza koje izdaje za 90 odsto kao znak sve većeg nezadovoljstva zbog rata u Ukrajini.

Odluka, koju je 16. avgusta najavio ministar vanjskih poslova Peka Havisto, posljednji je u nizu poteza zemlje kao direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Obraćajući se novinarima u Helsinkiju, Havisto je rekao da će od 1. septembra ruske turističke vize biti smanjene na samo 10 posto broja koji se trenutno izdaje.

"Turističke vize neće potpuno prestati, ali će njihov broj biti značajno smanjen", rekao je on, te naveo kako će biti dat priorite drugim vrstama viza, za posjete rođacima, porodične kontakte, posao, studiranje.

Finska trenutno obrađuje oko 1.000 ruskih zahtjeva za vizu dnevno, prema javnom servisu Yle.

Ministar je rekao da će Finska također razmotriti uspostavljanje posebne kategorije humanitarnih viza, koja bi mogla pomoći novinarima ili radnicima nevladinih organizacija.

Mali, ali rastući broj članica Evropske unije (EU) javno je pozvao na potpunu zabranu posjeta ruskim turistima u Evropu, kao odgovor na rat.

Najveće članice EU, uključujući Njemačku, do sada su se opirali toj ideji, iako je Češka, koja predsjedava EU po principu rotacije, obećala da će dalje razgovarati o tom pitanju.

Nakon decenija pridržavanja neutralnog, nesvrstanog vojnog statusa, Finska je brzo prihvatila članstvo u NATO-u nakon invazije 24. februara. Finsko javno mnijenje promijenilo se za samo nekoliko mjeseci u korist pridruživanja Alijansi.

Švedska je također krenula u članstvo i trenutno je 20 od 30 članica NATO-a odobrilo članstvo dvije zemlje.

"Nije u redu da ruski građani mogu ulaziti u Evropu, u šengenski prostor, biti turisti... dok Rusija ubija ljude u Ukrajini. To je pogrešno", rekla je premijerka Sana Marin 15. avgusta.

Bonus video: