Ruska flota prvi put u Jadranskom moru od početka rata u Ukrajini: Blokirala američki nosač aviona

Kako piše italijanska "La Repubblica", 22. jula ruski lovac "Admiral Tribuc" stigao je čak do Abruca, a pratila ga je krstarica "Varjag", koja se zaustavila u blizini grada Salento u regiji Pulja

47063 pregleda 25 komentar(a)
Ruski brod "Admiral Tribuc" (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ruski brod "Admiral Tribuc" (ilustracija), Foto: Shutterstock

Prvi put od početka rata u Ukrajini ruska flota je prošla Otrantska vrata i ušla u Jadransko more.

Kako piše italijanska "La Repubblica", 22. jula ruski lovac "Admiral Tribuc" stigao je čak do Abruca, a pratila ga je krstarica "Varjag", koja se zaustavila u blizini grada Salento u regiji Pulja. Cilj ruskih brodova je bio da blokiraju američki nosač aviona "Truman".

Zajedno sa njima bio je i špijunski čamac" Vasilij Tatiščev" sa instrumentima za presretanje radio komunikacija i senzorskih impulsa. Kako navodi "La repubblica" njegov zadatak bio je da prouči "elektronske reakcije" NATO.

Isti list dodaje da se ruski brodovi nikada do sada nisu usudili da "blokiraju manevar“, osmišljen da ograniči kretanje američkog nosača aviona "Truman" - vodećeg NATO broda u Sredozemnom moru koji se posljednjih mjeseci često kretao od Sicilije do Jadrana.

"La Repubblica" piše i da su komande NATO pokazale da neće odustati od kontrole prolaza između Jonskog i Jadranskog mora.

Bonus video: