Zelenski: Pregovori mogući poslije povlačenja ruske vojske; Erdogan: Niko ne želi novi Černobil

Ruska invazija na Ukrajinu - 176. dan

42739 pregleda 37 komentar(a)
Erdogan, Zelenski i Gutereš, Foto: Reuters
Erdogan, Zelenski i Gutereš, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2022. 20:58h
Završeno
20:56h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je, poslije trilateralnog sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom, da su pregovori sa Moskvom mogući tek nakon povlačenja ruskih snaga sa teritorija koje drže pod kontrolom, prenosi Rojters.

20:55h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je nakon trilateralnog susreta sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujednjenih nacija Antoniom Guteresom da "niko ne želi da svijet doživi novi Černobilj".

Erdogan je u ukrajinskom gradu Lavov izrazio zabrinutost zbog borbi koje se odvijaju u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Zaporožje, prenio je turski TRT.

Zelenski je rekao da se dogovorio sa Međunarodnom agencijom za atomsku energije oko uslova i kriterijuma posjete njene delegacije Zaporožju, piše Rojters.

On je rekao da Rusija treba odmah da povuče svoju vojsku i da prestane da granatira elektranu na jugu Ukrajine.

20:54h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je angažovano u "tihoj diplomatiji" sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa potencijalnom zamjenom zatvorenika, koja bi uključivala i američku košarkašku zvijezdu Britni Grajner.

Grajner, košarkaška zvijezda i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, osuđena je 4. avgusta u Rusiji na devet godina zatvora zbog optužbi za posjedovanje droge, a predsjednik SAD Džozef Bajden presudi je nazvao neprihvatljivom.

"Tiha diplomatija je u toku i trebalo bi da urodi plodom ukoliko je Vašington bude adekvatno ispratio i ne bude se bavio propagandom kroz medijsku hajku u cilju sakupljanja političkih poena prije izbora", rekao je Ivan Nečajev, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, misleći na američke kongresne izbore u novembru.

Kremlj je ranije saopštio da američki zvaničnici potkopavaju napore za obezbjeđivanje razmjene zatvorenika pribjegavajući pravljenju "megafonske diplomatije" u vezi sa ovim slučajem.

Vašington je naveo da je ponudio da zamijeni ruskog trgovca oružjem Viktora Buta za Grinerovu i bivšeg marinca Pola Vilana, rekli su Rojtersu izvori upoznati sa situacijom.

Vilan, koji posjeduje američki, britanski, kanadski i irski pasoš, osuđen je 2020. na 16 godina zatvora za špijunažu, ali je on negirao optužbu.

Britni Grajner, kojoj je u SAD prepisan medicinski kanabis za ublažavanje bolova od hroničnih povreda, uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo sa vejp kertridžima koji sadrže ulje hašiša u njenom prtljagu.

Dodaje se da je kanabis u Rusiji nezakonit i u medicinske i u rekreativne svrhe.

Grajner, koja je priznala krivicu po optužbama, rekla je da je nenamjerno spakovala svoje vejp kertridže dok je žurila da stigne na let za Rusiju.

20:53h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom usaglasio detalje moguće misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju na sajtu ukrajinskog lidera.

Takođe, posjeta delegacija nuklearnom postrojenju "treba da bude obavljena legitimno", preko teritorije koje su slobodne od ruskih trupa, prenio je Tas, kako navodi Rojters.

20:07h

Danska očekuje da će uložiti 5,47 milijardi dolara u nove ratne brodove, čime želi da ojača svoju pomorsku bezbjednost nakon početka rata u Ukrajiniji, saopštilo je dansko ministarstvo odbrane.

Ta članica NATO najavljuje da je to samo dio investicija koje će biti realizovane u narednih 20 do 25 godina, prenosi Rojters.

Ministar odbrane Morten Bodskov kazao je da je pokrenuto partnerstvo sa pomorskom industrijom u cilju razvoja i izgradnje novih ratnih brodova u Danskoj.

On je dodao da bezbjednost snabdijevanja igra odlučujuću ulogu.

“S ruskim napadom na Ukrajinu i novom bezbjednosnom situacijom u Evropi važnije je nego ikada da je Danska u stanju da se odbrani", rekao je Bodskov.

Rojters navodi da se Danska obavezala da će postepeno povećavati potrošnju za odbranu na dva odsto BDP-a do 2033. godine.

19:28h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da će UN raditi na "povećanju" ukrajinskog izvoza žitarica uoči početka zime, jer je to ključno za snabdijevanje hranom mnogih zemalja u Africi.

"Daćemo sve od sebe da intenziviramo operacije kako bismo mogli da se suočimo sa teškoćama tokom predstojeće zime", rekao je Gutereš.

On je to rekao posle trilateralnog sastanka u Lavovu sa ukrajinskim i turskim predsjednikom, Volodimirom Zelenskim i Redžepom Tajipom Erdoganom.

19:27h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da bi bilo kakvo oštećenje ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju bilo "samoubistvo".

"Moramo da kažemo onako kako jeste: svaka potencijalna šteta u Zaporožju bila bi samoubistvo", rekao je Gutereš tokom posjete Lavovu na zapadu Ukrajine.

On je ponovio raniji poziv na "demilitarizaciju" područja oko elektrane, koju je ranije okupirala ruska vojska.

Gutereš je ranije ovog mjeseca pozvao ruske snage da se povuku iz objekta na "bezbjedno demilitarizaciono rastojanje", što je Rusija danas odbacila.

Ukrajina i Rusija međusobno su se optuživale za nedavno granatiranje elektrane, koje je izazvalo bojazan od ozbiljne nesreće.

18:43h

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša za demilitarizaciju područja oko ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, javlja BBC.

Portparol ruskog ministarstva Ivan Nečajev nazvao je Guterešov predlog neprihvatljivim, tvrdeći da bi demilitarizacija učinila elektranu „ranjivijom“.

„Upravo to je razlog za to što su predlozi (o demilitarizaciji) neprihvatljivi. Njihova implementacija bi elektranu učinila još ranjivijom“, rekao je Nečajev.

Gutereš je ranije ovog mjeseca pozvao ruske snage da se povuku iz objekta na „bezbjedno demilitarizaciono rastojanje“. Ukrajina i Rusija međusobno su se optuživale za nedavno granatiranje elektrane, koje je izazvalo bojazan od ozbiljne nesreće.

17:21h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenjih nacija Antoniom Guterešom u Lavovu da Svjetska organizacija "mora da osigura bezbjednost nuklaearne elektrane Zaporožje".

"Posebna pažnja posvećena je ruskoj nuklearnoj ucjeni u Zaporožju. Taj smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posljedice za cijeli svijet", napiso je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Istakao je da zbog toga UN "moraju da osiguraju bezbjednost tog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa".

Zelenski je naveo da je u razgovoru bilo riječi i o sporazumu o hrani i da je dogovoreno da bude nastavljena koordinacija u sprovođenju inicijative za žito, prenosi Rojters.

U Lavovu danas pored Gutereša boravi i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, a nakon bilateralnih susreta planiran je i trilateralni sastanak.

17:20h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi Rusija koristila nuklearni arsenal samo u "vanrednim situacijama" i da nema interes za direktnu konfrontaciju sa NATO i SAD.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev rekao je da bi nukelarno oružje moglo da se koristi samo kao odgovor, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da Rusija "nema potrebu" da koristi nuklearno oružje tokom vojne kampanje u Ukrajini, opisavši kao "apsolutnu laž" medijske špekulacije da bi Moskva mogla da upotrijebi nuklearno ili hemijsko oružje tokom konflikta.

13:58h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su tri ratna aviona MiG-31E opremljena hipersoničnim raketama Kinžal premješteni u Kalinjingradsku oblast, javio je Interfaks, a prenosi Rojters.

Ruska državna novinska agencija RIA citirala je ministarstvo koje je objavilo da će avioni MiG biti na dužnosti danonoćno.

Kalinjingrad je ruska baltička eksklava koja se nalazi između članica NATO i Evropske unije Poljske i Litvanije.

U centar pažnje došao je nakon što je Litvanija odlučila da ograniči tranzit robe u region preko svoje teritorije.

11:15h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da bi nuklearna elektrana Zaporožje na jugu Ukrajine mogla biti zatvorena ukoliko ukrajinske snage nastave da granatiraju objekat, što je Kijev negirao, javlja Rojters.

08:55h

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je Ukrajinu da planira "provokacije" u nuklearnoj elektrani Zaporožje na dan kada u posjetu toj zemlji dolazi generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

07:30h

Broj žrtvata raketnog napada na Saltovski okrug u Harkovu koji se dogodio sinoć popeo se na sedam osoba, dok je 17 civila je povrijeđeno, rekao je gradonačelnik Igor Terehov, a prenosi Novaja gazeta Evropa, ruski opozicioni portal.

Isti medij dodaje da je Harkov i rano jutros ponovo bio izložen raketnim napadima.

"U 4.32 prvi, a zatim su se desila još najmanje četiri raketna napada na Harkov.

Takođe, lokalne vlasti su izvjestile o jutrošnjem granatiranju okruga Krivi Rog i Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti.

"Neprijatelj je dva puta gađao Nikopolj, ispalio je 15 granata iz topovske artiljerije. Povrijeđena je 57-godišnja žena. Ona je u bolnici", rekao je zvaničnik.

Dodaje se da je u gradu oštećeno 15 privatnih kuća, škola, automobili, prodavnica i hram.

07:28h

Rat u Ukrajini ušao je u 176. dan - šta se juče događalo na istoku Evrope pročitajte OVDJE.

Bonus video: