DVOGODIŠNJA ISTRAGA BRITANSKE POLICIJE

Bivši britanski premijer bi bio priveden da je živ: Seksualno zlostavljao djecu?

Optužbe obuhvataju period između 1956. i 1992. godine, navela je policija okruga Viltšir koja vodi državnu istragu, prenose britanski mediji
6 komentar(a)
Edvard Hit, Foto: Reuters
Edvard Hit, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 05:45h

Bivši britanski premijer Edvard Hit, da je danas živ, bio bi priveden na ispitivanje zbog optužbi da je seksualno zlostavljao dječake, saopštila je danas britanska policija poslije dvogodišnje istrage.

Hit, premijer od 1970. do 1974, preminuo je prije 12 godina, a policija bi ga ispitivala zbog sedam optužnica, uključujući silovanje 11-godišnjeg dječaka.

Optužbe obuhvataju period između 1956. i 1992. godine, navela je policija okruga Viltšir koja vodi državnu istragu, prenose britanski mediji.

Protiv njega je prijave podiglo 40 ljudi, od čega je 19 slučajeva odbačeno, a tri podnosioca su odustala. U 10 drugih slučajeva optužbe je podigla treća strana, a tri su anonimna.

On je 1974. godine izgubio izbore, a zatim i lidersko mjesto u Konzervativnoj stranci koje je preuzela Margaret Tačer.

Poslanik je bio do 2001, a 2005. je preminuo u 89. godini.

Hit je u Drugom svjetskom ratu bio oficir artiljerije, a mnogi su ga smatrali veoma povučenom i čudnom, razdražljivim i nedruštvenom osobom.

Bio je strastveni ljubitelj muzike, a istakao se i kao dobar jedriličar, pa je jednom kao skiper britanskog tima, dok je bio premijer, pobijedio na Admirals kupu, petodnevnoj trci između južne Engleske i Irske.

Velika Britanija posljednjih je godina pogođena nizom skandala vezanih za zlostavljanje djece, a najistaknutiji je slučaj preminulog televizijskog i radijskog voditelja BBC Džimija Savila.

Petogodišnja istraga sad provjerava jesu li moćne ličnosti u politici, crkvi i lokalnim vlastima pomogle pri zataškavanju zlostavljanja.