U Velikoj Britaniji zbog toplotnih talasa i suša nastupila "lažna jesen"

Britanski stručnjaci kažu da su toplotni talasi i suše natjerali drveće da pređe u režim preživljavanja, pa zbog stresa lišće žuti ili opada

6552 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ovogodišnji toplotni talasi i teške suše u Velikoj Britaniji izazvali su lažnu jesen, piše BBC.

Britanski stručnjaci kažu da su toplotni talasi i suše natjerali drveće da pređe u režim preživljavanja, pa zbog stresa lišće žuti ili opada.

Oni navode da ovaj nagovještaj smjene godišnjih doba nije pravi, već da se radi o "lažnoj jeseni".

Viši savjetnik u Kraljevskom društvu za hortikulturu Li Hant rekao je za BBC da su dani još predugi da bi počeli prirodni jesenji procesi.

"Fiziološki, biljke ne reaguju na jesenje uslove, zato to (što se dešava) nazivamo lažna jesen", naveo je Hant.

On je ocijenio da je ova godina jedna od najtežih u pogledu štete na drveću na selu u posljednjih 45 godina.

Dok starija stabla mogu da izdrže sušu kroz zbog široke mreže korijena, mlađi primjerci, kao što su oni posađeni na lošem tlu na ivici puteva, mogli bi da uvenu i uginu.

Stručnjak britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju Majk Bouz smatra da bi u područjima oko rijeka u Velikoj Britaniji ovogodišnje suše mogle da ostave posljedice koje će se osjećati godinama, zbog umiranja rječnih biljaka.

"Ove biljke su vitalno stanište za insekte i ribe, a njihov nestanak iz ekosistema izaziva velike promjene u lancu ishrane. Može potrajati nekoliko godina prije nego što biljke budu u stanju da se oporave ili ponovo nasele ove rijeke pogođene sušom, pa uticaj jakih suša može potrajati", naveo je Bouz.

On je dodao da opadanje nivoa rijeka smanjuje i staništa riba, vodozemaca i beskičmenjaka, utičući na čitave ekosisteme.

Bonus video: