Džonson, Bajden i Šolc: Obezbijediti nuklearke u Ukrajini

Rat u Ukrajini - 179. dan

37627 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2022. 21:55h
Završeno
20:33h

Uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, u Harkovu će stupiti na snagu policijski sat.

"Policijski sat stupa na snagu od 19 sati 23. avgusta i trajaće 36 sati", potvrdio je guverner regije Oleh Sinehubov, prenosi Rojters.

"Molimo vas da razumijete zašto smo uveli ovu mjeru. Pripremite se da ostanete kod kuće i u skloništima, to je zbog naše sigurnosti. U to vrijeme zabranjeno je boraviti na javnim mjestima, kretati se ulicama pješice ili vozilom", kazao je Sinehubov.

20:32h

Britanski premijer Boris Džonson, i lideri SAD i Njemačke, Džozef Bajden i Olaf Šolc, istakili su u telefonskom razgovoru značaj osiguranja bezbjednosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta.

"Premijer Džonson, predsjednk SAD Džo Bajden i njemački kancelar Olaf Šolc istakli su značaj osiguranja bezbjednosti nuklearnih postrojenja i pozdravili nedavne razgovore o mogućnosti posjete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nulearki u Zaporožju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su trojica državnika izrazila čvrstu posvećenost podršci Ukrajini "u svjetlu ruske invazije", prenosi Rojters.

15:41h

Istražni komitet Rusije saopštio je danas da je ubistvo Darije Dugine, ćerke filozofa i ideologa "ruskog svijeta" Aleksandra Dugina, bilo naručeno.

15:34h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su ruske snage dosad tri puta upotrijebile hipersonične projektile „kinžal" u sukobu u Ukrajini.

Rakete "kinžal" su dio niza novih hipersoničnih oružja koje je ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio 2018. godine, poručivši tada da mogu da pogode skoro svaku tačku na svijetu i probiju američki raketni štit.

Šojgu je istakao da su se porojektili pokazali efikasnim u pogađanju "ciljeva visoke vrijednosti" u sve tri prilike, opisujući ih kao skoro neoborive, prenosi Rojters.

Rusija je prvi put upotrijebila sistem "kinžal"m u Ukrajini mjesec dana po početku sukoba, u udaru na veliko skladište oružja na zapadu zemlje, u Ivano-Frankovskoj oblasti.

Ove nedjelje, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tri lovca "Mig-31E" opremljeni raketama "kinžal" premešteni u Kalinjingradsku oblast, eksklava ruske baltičke obale između članica Evropske unije i NATO-a, Poljske i Litvanije.

15:30h

Lokalni načelnik: Na Nikopolj palo 25 granata, 3.000 ljudi bez struje

Regionalne vlasti saopštile su da su ruske snage noćas ispalile pet projektila sa Crnog mora, a da su dva oborena protivvazdušnom odbranom na području Odese.

Preostala tri pogodila su poljoprivredno objekta, ali nije bilo povrijeđenih, prenosi Rojters.

Načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko napisao je Telegramu da je na Nikopolj, koji leži sa suprotne obale Dnjepra u odnosu na nuklearnu elektranu Zaporožje, palo 25 granata, izazvavši veliki požar u industrijskom objektu i nestanak struje za 3.000 stanovnika.

Pogođen je i južnoukrajinski grad Nikolajev sa više projektila raketnog sistema S-300, naveo je takođe na Telegramu regionalni načelnik Vitalij Kim.

12:56h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedjelju da su rakete „Kalibr“ na moru uništile skladište municije koje sadrži rakete za raketne sisteme HIMARS američke proizvodnje i druge protivvazdušne sisteme zapadne proizvodnje u ukrajinskoj oblasti Odesa, prenosi Rojters.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je uništilo dvije haubice M777 na borbenim položajima u Hersonskoj oblasti i skladište goriva u regionu Zaporožja za koje je rečeno da je skladištilo više od 100 tona dizel goriva.

Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaje sa ratišta.

Izmjena: 15:31h
11:48h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince da budu na oprezu uoči proslave u srijedu povodom obilježavanja 31 godine nezavisnosti od sovjetske vlasti, pošto su nove eksplozije pogodile Krim, a projektil ranio 12 civila u blizini nuklearne elektrane.

"Ukrajinci ne smiju dozvoliti Moskvi da „širi malodušnost i strah“ uoči događaja 24. avgusta, koji se takođe dešavaju šest mjeseci nakon što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

„Svi moramo biti svjesni da bi Rusija ove nedelje mogla da pokuša da uradi nešto posebno ružno, nešto posebno zlobno“, rekao je Zelenski u večernjim komentarima na video snimku.

Policijski čas u drugom po veličini gradu u Ukrajini, Harkovu, biće produžen u srijedu za cio dan, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehub. Policijski čas obično traje od 22 sata do 6 sati ujutru u sjeveroistočnom gradu, redovno gađanom ruskim granatiranjem.

„Ostanite kod kuće i pazite na upozorenja!“ Sinehub je pisao stanovnicima u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

11:48h

Još četiri broda sa hranom napustila su ukrajinske luke, saopštilo je u nedelju tursko ministarstvo odbrane, čime je ukupan broj brodova koji su napustili ukrajinske crnomorske luke u skladu sa sporazumom o izvozu žitarica uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN) 31, prenosi Rojters.

Bonus video: