Aktivistkinje u toplesu prekinule govor njemačkog kancelara

Njemački kancelar se našao na udaru kritika zbog energetske politike - njegovi kritičari navode da politika koju trenutno vodi ide naruku Rusiji

10406 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Demonstrantkinje u toplesu su prekinule govor njemačkog kancelara Olafa Šolca u Berlinu. One su na koži imale ispisan natpis "Embargo na gas odmah".

Šolc je imao obraćanje povodom Otvorenog dana Federalne vlade, kada građani mogu da obiđu prostorije vlade, ministarstava i federalne kancelarije za medije, prenosi RTS.

Njemački kancelar se našao na udaru kritika zbog energetske politike. Njegovi kritičari navode da politika koju trenutno vodi ide naruku Rusiji.

Šolcu nije bilo lako ni prethodnog vikenda u istočnom gradu Nerupinu. Dok je govorio o mjerama koje će pomoći građanima da se nose sa troškovima, okupljeni su uzvikivali protiv njega.

Njemačka je odlučila da do 2024. prestane da uvozi ruske energente, što je velika promjena, budući da ta najveća evropska ekonomija dominantno koristi ruske izvore energije.

Odluka da se smanji zavisnost od ruskog gasa i nafte donijela je probleme mnogim Njemcima, jer su značajno porasli njihovi račun.

Ipak, Šolc je obećao građanima finansijsku pomoć vrijednu 30 milijardi eura, iako neće cijela suma odmah biti dostupna.

U prošloj godini, 55 odsto gasa koji je Njemačka uvezla bio je upravo iz Rusije, a krajem juna taj procenat je pao na 26 odsto - prije svega zbog mnogo manjeg protoka gasa Sjevernim tokom, koji trenutno funkcioniše sa 20 odsto kapaciteta.

Bonus video: