„Koka-kola” i „Mekdonalds” otišli iz Rusije - brendovi ostaju

Zapadne kompanije bezuspješno pokušavaju da odbrane svoje zaštitne proizvode od ruskih oportunista i ilegalnih uvoznika

42418 pregleda 56 komentar(a)
Flaše i liminke napitaka u kompaniji “Černogolovka” u regionu Moskve, Foto: Rojters
Flaše i liminke napitaka u kompaniji “Černogolovka” u regionu Moskve, Foto: Rojters

Zapadne kompanije sa poznatim brendovima, poput “Koka-kole”, koje napuštaju Rusiju, suočene su sa višegodišnjom borbom protiv kopija i neovlašćenog uvoza, koji je nastao u pokušaju da se popuni nastala praznina. Šanse za uspjeh kompanija su ograničene budući da ruski sudovi nijesu naklonjeni firmama koje odlaze.

Kompanije su se na proljeće usljed pritiska investitora i javnosti povukle iz Rusije, nakon što je Moskva poslala hiljade vojnika u Ukrajinu. Neke od njih, kao što je “Coca-Cola Co KO.N”, finalizovale su svoj odlazak u avgustu, nakon pet mjeseci, dok su druge, poput “McDonald’s Corp MCD.N”, prodale svoj biznis. Neke, uključujući “Procter & Gamble Co PG.N” su djelimično ostale, prodajući samo osnovne proizvode.

Oni brane svoje zaštitne proizvode, kako bi spriječili da njihov brend izgubi na vrijednosti, i u slučaju da se ikada vrate u državu, kažu advokati specijalizovani za zaštitu intelektualne svojine.

Ipak, suočavaju se sa morem oportunista, uvoznika i sa prevrtljivim sudskim presudama.

Gazirana pića u radnji u Moskvi
Gazirana pića u radnji u Moskvifoto: Reuters

”Koka-kola”, prvi put dostupna u Sovjetskom Savezu 1979, već je u sukobu sa proizvodima sa sivog tržišta, koji su neovlašćeno uvezeni, i ruskim kopijama njihove voćne “Fanta” linije, navodi Rojters pozivajući se na sudska dokumenta i razgovore sa advokatima.

Bitke ostalih kompanija tek počinju, budući da ruski preduzetnici žele da iskoriste njihova poznata imena, dok oni odlaze.

Agencija za intelektualnu svojinu ruske vlade “Rospatent” prima mnogobojne zahtjeve za registrovanje prepoznatljivih proizvoda zapadnih brendova koji su popularni u državi, rekao je Robert Riding iz firme “Clarivate Plc CLVT.K”, koja prati prijave.

U normalno vrijeme, vlada takve zahtjeve odbija kada su u pitanju prepoznatljivi proizvodi koji su identični ili vrlo slični već postojećim brendovima, rekli su eksperti za intelektualnu svojinu.

Ipak, ruska vlada je ovog proljeća usvojila odluku koja dozvoljava kompanijama da koriste patente iz drugih država koje se smatraju “neprijateljskim”, kao što su Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, bez nadoknade vlasniku intelektualne svojine, usljed čega su se zapadni brendovi našli u defanzivi.

Rusija sada takođe dozvoljava “paralelne uvoze”, ili proizvode sa sivog tržišta, koji sežu od “Carefree” proizvoda za žene do bilo kojeg brenda obuće.

Zatvoreni “Mekdonalds” restoran u Moskvi
Zatvoreni “Mekdonalds” restoran u Moskvifoto: Reuters

Mutna teritorija za velike brendove u Rusiji je kao “divlji zapad”, rekao je Keri Kulp, advokat u filadelfijskoj firmi za intelektualnu svojinu “Volpe Koenig PC”.

”Veliki problem u Rusiji je, hoće li sud podržati zapadne brendove?”, rekao je Riding.

Dajte državi

Moskovski preduzetnici Aleksander Gerštejn i Vadim Rjabčenko, koji drže preduzeće za zavoje i proizvodnju medicinskih materijala, prijavili su se za oko 20 prepoznatljivih proizvoda, uključujući “Koka-kolu”, “Adidas ADSGn.DE”, “Mercedes Benz MBGn.DE” i “P&G’s Pampers” brend pelena.

Gerštejn je rekao da će njegova firma možda biti u mogućnosti da proizvodi artikle, kao što su pelene brendirane kao “Pampers” i možda će moći da licencira druge, ako dobije dozvolu, rekao je.

”Ako, na primijer, država kaže da hoće da proizvodi... onda ćemo dati državi zaštitni znak Mercedesa”, rekao je Gerštejn. “I ne postoji ništa loše u vezi sa tim”. Rekao je da mu se i dalje nisu obraćale kompanije sa zahtjevima da povuče svoje prijave.

Zatvorena sudnica

”Koka-kola” do sada nije uspjela da nađe ruskog sudiju koji bi stao na njihovu stranu u slučajevima protiv sokova uvezenih sa sivog tržišta iz SAD, i konkurencije sa gotovo identičnim imenima, poput “Fantola”, koja je preplavila tržište.

Brendirana “Stars kafa” u Moskvi
Brendirana “Stars kafa” u Moskvifoto: Reuters

Uvoznik “Pivoindustria LLC” je bio u mogućnosti da proda hiljade limenki “Fante” od breskve i ananasa i čeri “Koka-kolu” - mada vlada nije dodala sokove na listu artikala dozvoljenih za paralelni uvoz.

Pivoindustrija kupuje sokove u SAD, u “Kostko” i “Volmart” radnjama, i razmišlja da uveze još, rekao je izvršni direktor kompanije. Najskorija pošiljka je stigla u Rusiju u aprilu, rekao je Maksim Sosov, advokat Pivoindustrije.

”Koka-kola” traži presudu protiv Pivoindustrije, nakon neuspješnih pokušaja da naredi carini da blokira pošiljke sokova, rekao je Sosov.

”(Sudija) razumije da su paralelni uvozi dobri jer su konkurencija, jeftinije su cijene, a i bolje je za potrošače”, kazao je Sosov, dodajući da na taj način pružaju podršku ruskim preduzećima.

”Koka-kola” je uložila žalbu na odluku sudu, i izjavila da “štiti svoju dobru volju i reputaciju, dok treće strane nastoje da zamijene renomirani, svjetski brend”.

Rojters nije mogao prisustvovati saslušanju jednog od tri slučaja koje je “Koka-kola” pokrenula protiv Pivoindustrije, jer je kompanija iz Atlante dobila dozvolu sudije da onemogući pristup javnosti, za šta Sosov kaže da je bilo nezakonito. Advokatica “Koka-kole” je rekla da informacije koje se iznose na saslušanju nisu “javno dostupne” i da nije mogla slobodno iznijeti argumente za izricanje presude protiv Pivoindustrije.

”Koka-kola” se u aprilu takođe žalila na odluku ruskog suda iz perioda prije konflikta u Ukrajini da odobri brend “Fantola” kompanije pića “Černogolovka”, navodi se u sudskim dokumentima.

”Ovo bi, u normalnim vremenima, bila laka pobjeda za “Koka-kolu”, rekao je Piter Mags, profesor istraživač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ilinoisu i ekspert za rusko pravo.

”U ovom trenutku, jedini mogući argument “Černogolovke” je da je “Koka-kola” napustila svoj zaštitni znak.”

Međutim, izvršni direktor “Černogolovke” kazao je za Rojters da “smo već pobijedili u tužbama nekoliko puta... u nekoliko država, ne samo Rusiji”. “Insistiramo da ono što radimo nije obmana potrošača”, rekla je izvršna direktorka Natalija Saknina, ističući da Černogolovka nikada nije koristila tuđe recepte, dizajn, imena, fontove.

”Fan’ je u obje riječi... takođe je i fantastičan”, rekla je Saknina.

”Černogolovka” cilja na 50 odsto udjela u ruskom tržištu bezalkoholnih pića od skoro devet milijardi dolara, kako sada “Koka-kola” smanjuje operacije, prema Rojtersu. Kompanija je počela da pravi “Kolu Černogolovku” u maju.

”Mamin boršč”

Neki preduzetnici u Rusiji pokušavaju da “rusifikuju” zapadne brendove, rekao je Džoš Gerben, partner osnivač pravne firme “Gerben Perrott PLLC”.

Njemački poslastičar Haribo, poznat po svojim gumenim medvjedićima, u julu se pred vladinim organima usprotivio zahtjevu da se naziv “ruski Haribo” koristi ćiriličnim slovima, kazala je portparolka Dženifer Milns.

Jedan preduzetnik je u maju zahtijevao odobrenje da koristi “Mekdonaldsov” logo ukrašen ćiriličnim natpisom “Mamin boršč”, za kafiće i barove.

U junu, još jedan preduzetnik je tražio dozvolu da koristi brend sportske obuće “New Balance” na ćirilici, navodi se u još jednom zahtjevu.

”Mekdonaldsov” logo sa zlatnim lukom je bio vidiljiv, a poznati “Big Mek” hamburger se i dalje prodavao na nekoj franšiziranoj lokaciji, mjesecima nakon što se lanac zatvorio u martu.

Prevod: M. Ćorović

Bonus video: