Regionalni šef Ukrajinske obavještajne službe pronađen mrtav u svom domu

Lokalni političar Andrij Lavrus napisao je na Telegramu da se Nakonečni ubio, policija je otvorila istragu o smrti

15558 pregleda 5 komentar(a)
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Regionalni šef Ukrajinske obavještajne službe (SBU) Oleksandar Nakonečnija pronađen je mrtav u svom domu u centralnoj Ukrajini, saopštio je 21. avgusta kabinet glavnog tužitelja.

Nakonečnija je pronašla njegova supruga s ranama od vatrenog oružja u sobi njihovog stana u gradu Kropivnitski kasno 20. avgusta, nakon što je čula pucnjavu, objavio je SBU na Telegramu.

Lokalni političar Andrij Lavrus napisao je na Telegramu da se Nakonečni ubio. Informaciju nije bilo moguće nezavisno provjeriti. Policija je otvorila istragu o smrti.

Nakonečni je na čelu SBU-a u Kirovogradskoj regiji od januara 2021. Prije toga je radio u jedinici za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala Kijevskog odjela SBU-a.

U julu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio glavnu tužiteljku zemlje Irinu Venediktovu i šefa SBU-a, svog prijatelja iz djetinjstva i bivšeg poslovnog partnera Ivana Bakanova, navodeći desetine slučajeva gdje su zaposleni u tužilaštvu i SBU sarađivali s Rusijom.

Zelenski je rekao da će doći do revizije osoblja SBU-a i da je nekoliko viših službenika u agenciji otpušteno u proteklih nekoliko mjeseci.

Bonus video: