Skoro 40 godina od Černobilja, a bavarske pečurke još zrače

Izotop cezijuma-137 se unosom akumulira u koštanom tkivu i oštećuje genetski materijal. Dugoročno, može da izazove rak kostiju i leukemiju. BfS zbog toga svake godine ispituje divlje jestive pečurke na osam lokacija u Bavarska

13555 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od černobiljske katastrofe prošlo je više od 36 godina, ali radioaktivni materijal koji je izbacila još može da se nađe u bavarskim šumama. Njemački naučnici su, naime, u divljim pečurkama pronašli trag metala sa "potpisom" eksplozije iz 1986.

Rezultati najnovije studije njemačke kancelarije za zaštitu od zračenja (BfS) ukazuju da su pečurke i danas kontaminirane izotopom cezijum-137 iz nuklearne elektrane u Černobilju.

Taj teški metal se unosom akumulira u koštanom tkivu i oštećuje genetski materijal. Dugoročno, može da izazove rak kostiju i leukemiju. BfS zbog toga svake godine ispituje divlje jestive pečurke na osam lokacija u Bavarska.

Brdovite šume Mitenvald na granici sa Austrijom i Donaumos jugozapadno od Ingolštata, i danas su žarišta su radioaktivnosti u pečurkama.

Na pojedinim mjestima izmereno je više od 4.000 bekerela cezijuma-137 po kilogramu pečuraka. Dozvoljena granica za prodaju pečuraka je 600 bekerela.

Mada zvuči strašno, te brojke su ipak male i rizik po zdravlje čovjeka je minimalan, pod uslovom da konzumira umjerenu količinu pečuraka.

Predsjednica BfS Inge Paulini stoga skupljačima pečuraka u Bavarskoj preporučuje da ih jedu umjereno i "izbjegnu nepotrebno izlaganje radijaciji."

Bonus video: