Lavrov: Bez milosti za organizatore ubistva

Visoki političari, nacionalisti i prijatelji se oprostili od kćerke ruskog nacionaliste, SAD upozorile na povećanu opasnost od napada u Kijevu

13411 pregleda 15 komentar(a)
Aleksandar Dugin na memorijalnoj sužbi u Moskvi, Foto: Rojters
Aleksandar Dugin na memorijalnoj sužbi u Moskvi, Foto: Rojters

Ruski političari juče su se oprostili od Darije Dugine, kćerke jednog od najpoznatijih ruskih nacionalistički ideologa, proglašavajući je mučenicom čija smrt mora da inspiriše ruske snage koje se bore u Ukrajini.

Dugina, kćerka Aleksandra Dugina, ubijena je u subotu u eksploziji njenog automobila nedaleko od Moskve. Ruska FSB bezbjednosna služba optužila je ukrajinske obavještajne agencije da stoje iza ubistva, što Kijev negira.

Smrt Darije Dugine izazvala je pozive ruske političke elite za osvetom.

Ambasada SAD u Kijevu je upozorila na povećanu opasnost od ruskih vojnih napada.

”Smatram to neoprostivim varvarskim činom”, kazao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. “Nadam se da će istraga biti brzo završena i u skladu sa rezultatima ne može biti milosti za organizatore, koji su ovo naručili, i za počinioce”, kazao je Lavrov.

Memorijalna služba je održana u TV centru u Moskvi gdje su visoki političari, nacionalisti i prijatelji polagali cvijeće na kovčeg i izrazili suačešće roditeljima Dugine.

Njen otac, Aleksandar Dugin 60, koji je godinama zagovarao stvaranje novog ruskog carstva, kazao je da je njegova kćerka umrla za Rusiju. “Ukoliko je njena tragična smrt dotakla nekoga, ona bi tražila od njih da brane sveto pravoslavlje, narod i otadžbinu”, kazao je Dugin. “Ona je umrla za Rusiju, u domovini i na frontu koji nije u Ukrajini već ovdje”.

Konstantin Malofajev, bliski porodični prijatelj i bogati ultranacionalistički tajkun opisao je Dariju kao mučenicu zbog čije smrti je još važnije da Rusija prevagne u Ukrajini.

”Ljudi koji se bore protiv nas ne razumiju da ruski narod nijesu samo oni koji su sada živi. Već i oni koji su živjeli prije nas i koji će živjeti poslije. Postaćemo jači sa krvlju naših mučenika. Zahvaljujući prijevremenoj smrti naše drage voljene Daše definitivno ćemo pobijediti u ovom ratu”, kazao je on.

Parlamentarni lideri tri glavne prokremljovske partije govorili su na sahrani, hvaleći Duginu kao patriotkinju i obećavši da će oni koji su naredili u izvršili njeno ubistvo dobiti ono što su zaslužili.

Leonid Slutski, lider nacionalističke partije LDPR, kazao je da će ulice i trgovi biti nazvani po Duginoj prije nego što je uputio poziv na jedinstvo. “Jedna zemlja, jedan predsjednik, jedna pobjeda”, kazao je Slutski.

Sergej Mironov, lider partije Samo Rusija u parlamentu, pozvao je na uništenje “režima” u Kijevu. “Pobjeda će biti najbolji spomenik za Dašu”, kazao je Mironov.

Bonus video: