Ukrajinci u Britaniji sve manje dobrodošli

Hiljade ukrajinskih izbjeglica u Ujedinjenom Kraljevstvu izložene su riziku da postanu beskućnici dok rat odmiče, a volonteri osjećaju pritisak

21396 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za grupu od 250 Ukrajinaca napuštenih u hotelu u Velsu, život pod programom “Domovi za Ukrajince” - tako gostoljubiv na početku - postaje lošiji. Velške vlasti su prvobitno obećala porodicama da će ih ponovo smjestiti u kuće za par nedjelja. Umjesto toga, ostali su napušteni, u nekim slučajevima, više od četiri mjeseca. Za večeru svaku noć jednu sendviče, zabrinuti zbog toga kako će se njihova djeca školovati i bez ikakvog kratkoročnog plana za budućnost, njihove nade se raspršuju.

”Kao da smo bačeni u divljinu”, rekao je Ibrahim Dali, 25-godišnji zubar, porijeklom iz Libana, ali koji je učio, oženio se i skrasio u Ukrajini, prije nego što je pobjegao od ruske invazije. Pet mjeseci nakon što je britanska vlada formirala program “Domovi za Ukrajince” kao odgovor na najtežu migrantsku krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata, nevolja se nazire za mnoge koji su stigli u Britaniju ovim putem.

Kriza je takođe u najavi za odbore koji su u novčanim problemima, a koji su odgovorni za njihovu dobrobit. Ovaj program, koji je na početku nailazio na birokratske prepreke, mada se pokazao uspješnim u više navrata, pruža utočište ukrajinskim izbjeglicama, pod uslovom da imaju sponzora koji je voljan da ih ugosti na makar 6 mjeseci. Do prošle nedjelje, 127.300 viza je izdato na ovaj način, sa daljih 49.700 odobrenih na drugačiji način za one čiji su članovi stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva.

Ukrajinska izbjeglica Olga Kolodi, 8, u Londonu tokom protesta povodom Dana nezavisnosti Ukrajine
Ukrajinska izbjeglica Olga Kolodi, 8, u Londonu tokom protesta povodom Dana nezavisnosti Ukrajinefoto: Reuters

Bez naznaka kraja rata, problemi se javljaju širom odbora. Oko četvrtina volonterskih domaćina se izjasnila da neće produžiti svoju dobrodošlicu dalje od prvobitno dogovorenih 6 mjeseci, prema anketi koju je prošle nedjelje objavila Kancelarija nacionalne statistike. Manje od trećine bi produžilo na više od godine. Ovim rastu očekivanja da će desetine hiljada Ukrajinaca od lokalnih vlasti tražiti da im obezbijede smještaj u narednim mjesecima.

”Savjeti, sponzori i ukrajinski gosti moraju da znaju šta su opcije na kraju 6-mjesečnog prvobitnog perioda pozicioniranja, kako bi mogli početi da planiraju sada”, rekao je Džejms Džejmison, predsjednik Lokalnog vladinog udruženja, koje predstavlja više od 350 savjeta širom Engleske i Velsa.

”Postoji značajan rizik da će… mnoge porodice morati da se predstave kao beskućne, zbog nedostatka sponzora ili drugih opcija”, dodao je. U pokušaju da odlože taj ishod, ministar za migrante lord Ričard Harington ove nedjelje je rekao da je bio u pregovorima sa trezorom oko dupliranja mjesečnih uplata domaćinima od 350 na 700 funti - za one koji su se složili da produže svoju dobrodošlicu preko 6 mjeseci. Opoziciona Laburistička partija je naglasila potrebu da se smanji opterećenje sponzora. Članica Parlamenta Lisa Nandi, pomoćnica sekretara, prošlog utorka je rekla:

”Ukoliko vlada ne učini nešto sad, rizikovaće da veliki broj ukrajinskih izbjeglica postanu beskućnici ove zime”.

Ukrajinske izbjeglice na željezničkoj stanici u Bukureštu u martu
Ukrajinske izbjeglice na željezničkoj stanici u Bukureštu u martufoto: Reuters

Oko 4-5 hiljada Ukrajinaca pristiže u Ujedinjeno Kraljevstvo svake nedjelje, rekao je Harington za “Fajnenšl tajms”, a dodao je da radi sa neprofitnim grupama na nalaženju novih domaćina, kao i onih koji su se registrovali kao zainteresovani da postanu sponzori. U međuvremenu, odvojena kriza se sprema u Škotskoj i Velsu, gdje su se decentralizovane vlade odlučile da Ukrajince prihvate masovno, umjesto čekanja da se pojedinačni domaćini jave prije nego što dodijele vize. Lokalne vlasti su preplavljene i mnogi Ukrajinci su, kao i Avganistanci i Sirijci koji su prije njih došli u Britaniju, zarobljeni u onome što je trebalo da bude privremeni smještaj. Stotine su, na primjer, na kruzerima usidrenim u luci Lit, sjeverno od Edinburga.

Ukrajinci u velškim hotelima su raznovrsna grupa koja uključuje učitelje, kodere, advokate i računovođe. Uprkos njihovim kvalifikacijama, centar za zapošljavanje je ohrabrio mnoge da rade u Tesko supermarketu. Dali je pronašao posao upravljanja kasom na stajalištu na autoputu, ali je ljut, jer nije mogao da prihvati bolju ponudu u Kardifu. Velška vlada odbija da mu pruži pomoć koja mu je potreba za promjenu lokacije. Jedan službenik, koji je zahtijevao anonimnost, rekao je da su lokalne vlasti radila najbolje što su mogle da obezbijede prilike, savjete i brigu o izbjeglicama.

”Izazov koji imamo je da svi oni žele da budu u Kardifu, Njuportu, Svonsiju”, kako su rekli.

Protest protiv ruske invazije na Ukrajinu u Londonu 6. marta
Protest protiv ruske invazije na Ukrajinu u Londonu 6. marta foto: Rojters

Par porodica je otišlo iz hotela, uključujući Maju Krinitsku i njenog sina Maika, koji je pobjegao iz grada Sumi, sjeverno od Kijeva, početkom rata. Ona je iznajmila crkvenu imovinu uz pomoć savjeta. Ipak, najvećem dijelu ljudi koji borave u hotelu je prošle nedjelje rečeno da sami nađu imovinu za iznajmljivanje, što je u Britaniji teško bez kreditne istorije. Odnosi sa osobljem u hotelu su postali napeti, a nekoliko migranata je prijavilo nasilničko ponašanje, uključujući slučaj kada je jedan zaposleni snimao djecu kako stružu mali broj banana u ponudi za doručkom.

Kada je “Fajnenšl tajms” posjetio hotel, menadžment je odbio da komentariše. Ukupno ih je 5,087 sa sponzorima u Velsu, od kojih za 2,427 brine velška vlada, prema zvaničnim podacima. Velška vlada je saopštila da je “odlučna u namjeri da obezbijedi ljudima iz Ukrajine utočište, gdje se osjećaju bezbjedno, dobrodošlo i gdje je njihova privatnost zaštićena”. Dodala je da je “blisko sarađivala sa centrom i lokalnim vlastima na istrazi” pitanja pokrenutih u vezi sa hotelom.

Mnogi Ukrajinci u hotelu su odali počast velikodušnosti lokalnih zajednica. Njihova najveća briga je u vezi sa školovanjem. Na drugim mjestima, ukrajinska djeca su nastavila obrazovanje. Grupa u hotelu je rekla da su im saopšteni samo nejasni planovi. “Svakih par nedjeljela nam je data nova poruka”, rekla je Olga, majka iz Dnjepra koja je radila noćne smjene u Tesku. “Svi su pod stresom”, rekla je ona.

Prevod: M. Ćorović

Bonus video: