Ukrajina krenula u kontraofanzivu na jugu, Rusija tvrdi da je taj pokušaj propao

Ruska invazija na Ukrajinu - 187. dan

45934 pregleda 50 komentar(a)
Mikolajivska oblast nakon današnjeg granatiranja, Foto: Reuters
Mikolajivska oblast nakon današnjeg granatiranja, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2022. 22:09h
Završeno
20:53h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je ruski interes da širi "laž da su cijene energenata porasle zbog rata" u Ukrajini jer će time stvoriti zamor zapada oko podrške njegovoj zemlji.

19:37h

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su ukrajinske trupe pokušale ofanzivu u Mikolajivskoj i Hersonskoj oblasti, ali i da su pretrpjele značajne žrtve.

To je objavila je agencija RIA, a prenosi Rojters.

"Pokušaj neprijateljske ofanzive je propao", navodi se u saopštenju MO Rusije.

17:57h

Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim objavio je da su tokom granatiranja Mikolajiva poginule dvije osobe, a da je najmanje 11 ranjeno.

Kako piše Kijev Independent on je dodao da je 12 ruskih projektila pogodilo stambene zgrade u tom gradu. Kim je rekao da je Rusija lansirala više raketa, ali da nisu sve dostigle svoj cilj.

16:25h

Ruski zvaničnici u ukrajinskom Zaporožju rekli su da je nivo radijacije u nuklearnoj elektrani u regionu normalan i da je situacija pod kontrolom, objavila je agencija RIA novosti, a prenosi Rojters.

Ruska administracija ranije je saopštila da je ukrajinski artiljerijski udar probio rupu na krovu zgrade koja se koristi za skladištenje reaktorskog goriva.

16:16h

Za sada neutvrđeni broj stanovnika stradao je nakon ruskog granatiranja privatnih kuća u Mikolajivu (Nikolajev), napisao je regionalni guverner Vitalij Kim na Telegramu, a prenosi Rojtres.

"Centar grada je snažno granatiran, a još se lansiraju rakete. Ne napuštajte skloništa", napisao je Kim.

Rojters navodi da nije mogao odmah da potvrdi ovaj izvještaj.

16:15h

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da su zemlje Zapadnog Balkana u opasnosti od nestabilnosti zbog rata u Ukrajini.

13:38h

Ukrajina je započela dugo očekivanu kontraofanzivu na jugu zemlje, saopštila je u ponedeljak njena južna vojna komanda, prenosi Rojters.

„Danas smo započeli ofanzivne akcije u različitim pravcima, uključujući i Hersonsku oblast“, ​​rekla je ukrajinska javna televizija Suspilne, portparol južne komande Nataliju Humenjuk. Ona je to potvrdila nekoliko minuta kasnije na brifingu.

11:30h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage oborile ukrajinski dron koji je pokušavao da napadne nuklearnu elektranu u Zaporožju, javile su ruske novinske agencije, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da nema ozbiljne štete i da je nivo radijacije normalan. Rečeno je da je dron oboren u blizini kućišta nuklearnog otpada u toj ustanovi.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaj.

I Rusija i Ukrajina su negirale da su granatirali fabriku u Zaporožju posljednjih nedelja, dok su svaka optuživala drugu za to.

11:07h

Njemačka će nastaviti svoju podršku odbrani Ukrajine koliko god bude potrebno, a Kijevu će poslati najsavremenije oružje u narednim nedjeljama, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Šolc, prenosi Rojters.

Osim slanja napredne protivvazdušne odbrane, radarskih sistema ili bespilotnih letelica, Njemačka bi mogla da preuzme posebnu odgovornost u pogledu izgradnje ukrajinske artiljerije i PVO kapaciteta, rekao je Šolc tokom posjete češkoj prijestonici.

07:32h

Povezani članci

29. Avgust 2022.

Ukrajinci u Britaniji sve manje dobrodošli

07:32h

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetiće nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini ove nedjelje, rekao je šef agencije Rafael Grosi na Tviteru u ponedeljak.

„Moramo da zaštitimo bezbjednost i bezbjednost najvećeg nuklearnog objekta Ukrajine i Evrope“, napisao je on i dodao da će on predvoditi misiju.

Zarobljena od strane ruskih trupa u martu, ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, Zaporožje, najveća nuklearna elektrana u Evropi, bila je glavno žarište u šestomjesečnom sukobu, prenosi Rojters.

Ujedinjene nacije i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz fabrike kako bi se osiguralo da ona nije meta.

„Došao je taj dan, (IAEA-ina) misija podrške i pomoći #Zaporizhzhya (ISAMZ) sada je na putu“, objavio je Grosi, prenosi agencija dpa.

Stručnjaci IAEA trebalo bi da procijene fizičku štetu na postrojenju, utvrde funkcionalnost bezbjednosnih sistema, kao i da obave hitne zaštitne aktivnosti, saopštila je agencija.

Izmjena: 07:50h

Bonus video: