Zbog štrajka otkazano 60 letova na lisabonskom aerodromu

Zaposleni u firmi Portway koja obavlja poslove rukovanja prtljagom zahtijevaju više naknade za godišnje odmore i lakše napredovanje

2337 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko 60 letova otkazano je u Lisabonu u nedjelju, na posljednji dan štrajka dijela zemaljskog osoblja, pokazali su podaci operatera nacionalnih aerodroma ANA-e.

Zaposleni u firmi Portway koja obavlja poslove rukovanja prtljagom zahtijevaju više naknade za godišnje odmore i lakše napredovanje, prenosi SEEbiz.

Podaci ANA-ine stranice pokazali su da je u nedjelju otkazan 31 dolazni i 28 odlaznih letova u Lisabonu, na portugalskom najprometnijem aerodromu.

Portparol Nacionalne unije radnika civilnog vazduhoplovstva (SINTAC), Pedro Figueiredo, rekao je Reutersu da oko 90 odsto radnika Portwaya u Lisabonu i Portu učestvuju u trodnevnom štrajku.

SINTAC očekuje da će ukupno između 70 i 80 letova u Lisabonu biti otkazano u nedjelju, kao i 30 do 40 na aerodromu u Portu.

ANA nema podatke o otkazanim letovima u Portu i Faru, kao ni u Funchalu na otoku Madeiri.

"U nadolazećim danima, naš sindikat će evaluirati rezultate ovog štrajka i moguće je da ćemo se prilagoditi novim oblicima borbe", rekao je Figueiredo, iako nije dalje objasnio na šta tačno misli.

Mnoštvo aerodromskog osoblja protestovalo je ovog ljeta širom Evrope zahtijevajući više plate kako bi ublažili udarac sve snažnije inflacije.

Dok je za vazduhoplovnim putovanjima sve veća potražnja, na brojnim aerodromima nedostaje osoblja jer su zaposleni dobili otkaze tokom pandemije kada nije bilo prometa.

Avioprevoznici se u međuvremenu pokušavaju nositi s rastućim cijenama goriva i zatvaranjima vazdušnog prostora zbog rata u Ukrajini.

Bonus video: