Više od 500 žrtava zlostavljanja u Trirskoj biskupiji

Komisija u Trirskoj biskupiji identifikovala je više od 500 žrtava seksualnog zlostavljanja

5227 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nezavisna komisija za istraživanje slučajeva seksualnog zlostavljanja u Trirskoj biskupiji do sada je identifikovala 513 žrtava i 195 optuženih počinilaca, proizilazi iz prvog preliminarnog izvještaja koji je Komisija predstavila u Triru. Otkriveni su slučajevi zlostavljanja od 1946. do 2021, ali neki od pogođenih nisu mogli biti identifikovani po imenu, već samo anonimno.

Komisija je optužila odgovorne u biskupiji da su decenijama prikrivali seksualno zlostavljanje koje su počinili sveštenici. Ako bi se za slučaj saznalo, počinioci bi se prebacivali unutar i van biskupije, između ostalog i zato da bi ih zaštitili od krivičnog gonjenja. "U velikom broju slučajeva" nisu preduzete mjere zaštite potencijalnih žrtava na novim radnim mjestima.

Počinioci zaštićeni, žrtve ne

Na osnovu dokumenata, Komisija je izvjestila o dva "ozbiljna slučaja" koji su se protezali decenijama, u periodu od 1955. do 1975. godine. Sveštenik je iz Biskupije Trir poslat u Paragvaj nakon višestrukog zlostavljanja i naloga za hapšenje, i to "na specijalnu intervenciju Biskupije Trir". Drugi sveštenik, iako je ranije bio osuđen za zlostavljanje u Austriji, zaposlio se u Trirskoj biskupiji – u Ajfelu je potom ponovo zlostavljao djecu i mlade.

Komisija je zatražila od Biskupije da pogođenima značajno pojednostavi pristup dokumentima. Pored toga, trebalo bi redovno i intenzivnije da budu pružane informacije o unutrašnjim istragama crkve o slučajevima zlostavljanja.

"Jasno je prepoznatljivo da je situaciji pogođenih posvećeno premalo pažnje u internoj crkvenoj obradi slučajeva", navodi se u izvještaju. Zato se mora oformiti savjetodavni centar za pogođene, "ili u vidu posebnog pastorala ili preko nezavisnog ombudsmana".

Studija se očekuje do oktobra

Komisija od sedam članova sastoji se od pogođenih i eksperata, a na čelu joj je bivši ministar pravde pokrajine Porajnje-Palatinat Gerhard Robers. On je na funkciji već godinu dana i trebalo bi da istražuje skandal zlostavljanja u biskupiji ukupno šest godina. Istovremeno, u okviru studije Univerziteta u Triru ispituje se proces zlostavljanja i Komisija zato procjenjuje pretpostavlja da će biti pronađene i druge žrtve.

Komisija želi da istraži dalje slučajeve kako bi mogla da procijeni „jasnu ulogu i odgovornost“ odgovarajućih uprava i biskupa. Ona namjerava da do sredine oktobra predstavi početnu studiju o zlostavljanju tokom mandata bivšeg biskupa Trira, Bernharda Štajna (1904-1993). On je optužen da je znao i pokrivao klerike koji su zlostavljali djecu između 1967. i 1980. godine.

Bonus video: