FSB: Identifikovan saučesnik u ubistvu ruske novinarke Darije Dugine

"Ukrajinski državljanin Bogdan Petrovič Ciganenko, rođen 1978. godine, koji je u Rusiju stigao 30. jula u tranzitu preko Estonije i napustio rusku teritoriju dan prije nego što je eksplodirao automobil Duginove“

8354 pregleda 10 komentar(a)
Sa mjesta eksplozije, Foto: REUTERS
Sa mjesta eksplozije, Foto: REUTERS

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) identifikovala saučesnika u ubistvu ruske novinarke Darije Dugine, saopšteno je iz Centra za odnose s javnošću FSB.

„Utvrđeno je da je ubistvo Darije Dugin pripremao član ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe, koja je saradivala sa Natalijom Vovkovom u Moskvi. To je ukrajinski državljanin Bogdan Petrovič Ciganenko, rođen 1978. godine, koji je u Rusiju stigao 30. jula u tranzitu preko Estonije i napustio rusku teritoriju dan prije nego što je eksplodirao automobil Duginove“, navodi se u saopštenju Centra za odnose s javnošću´u FSB, prenosi N1 navode TASS-a.

Ruska služba navodi da je Ciganenko obezbijedio lažne registarske tablice kao i dokumenta na ime državljanke Kazahstana Julije Zaiko. On je, navodno, s Vovkovom sastavio eksplozivnu napravu u jednoj iznajmljenoj garaži u Moskvi.

TASS prenosi da će Ciganenko biti stavljen na potjernicu.

FSB je saopštio da i dalje rade na otkrivanju osoba koje su povezane sa ubistvom Dugine, za čiju organizaciju optužuju ukrajinske specijalne službe.

„Snimak sa sigurnosnih kamera pokazuje da je izvršilac zločina, ukrajinska državljanka Natalija Vovk, lično osmatrala Duginu na parkingu za goste na Festivalu tradicije“, istakao je FSB.

Vovk je pratila Duginu u „mini kuperu“ i detonirala je improvizovanu eksplozivnu napravu, koja je bila postavljena ispod automobila Aleksandra Dugina, oca ubijene Darje. Prema navodima FSB, Vovk je vjerovala da je Darja napustila festival.

Dugina je ubijena 20. avgusta kada je u predgrađu moskve eksplodirao automobil u kojem se nalazila. Meta je, vjeruje se, bio njen otac, filozof i bliski savetnik predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Bonus video: