Predsjednici vlada Češke i Njemačke: Cijene struje nedopustive, nužno evropsko rješenje

Njemački kancelar smatra da će Evropa proći kroz zimu daleko bolje nego što neki sada govore

3914 pregleda 2 komentar(a)
sa sastanka, Foto: REUTERS
sa sastanka, Foto: REUTERS

Njemački kancelar Olaf Šolc i češki premijer Petr Fijala složili su se danas u Pragu da su sadašnje cijene struje i energenata nedopustive i da je glavni zadatak da hitno zajedničko evropsko rješenje promeni tržište energenata tako da se cijene vrate na prihvatljiv nivo.

"Sadašnje cijene struje su nedopustive jer troškovi proizvodnje nisu tako visoki. Nužno je da sprovedemo strukturalne promjene tako da se te cijene ubrzano smanje, a da struje bude dovoljno. U Evropskoj uniji postoji velika volja da se nešto promijeni", kazao je njemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim premijerom.

Prioritet je, po riječima Šolca, da se Evropa što prije oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije, ali da tih goriva bude dovoljno i po podnošljivim cijenama.

"Zajedno sa Evropskom komisijom naći ćemo rješenje koje će uticati da se smanje visoke cijene energija. Njemačka je odlučila da izgradi terminale za LNG gas, povezaćemo ih u mrežu, to neće biti samo za nas, profitiraće i susjedi koji nemaju izlaz na more. Pune se skladišta gasa, obnovićemo termoelektrane na ugalj", kazao je Šolc.

Njemački kancelar smatra da će Evropa proći kroz zimu daleko bolje nego što neki sada govore.

Češki premijer Petr Fijala podsjetio je da dugo nije bilo volje da se nešto mijenja u formiranju cijena energenata, ali da sada, kada je situacija nepodnošljiva, ta volja u EU postoji.

"Ta situacija se mijenja kako poskupljuje struja i mogu da kažem i u ime kancelara Šolca da to stanje nije podnošljivo. Odvajanje cijene struje od cijena gasa je jedan od smjerova za rješenje", kazao je češki premijer.

Fijala je apelovao na njemačkog kancelara da Njemačka produži makar za nekoliko mjeseci rad svojih nuklearnih elektrana koje planira da zatvori.

Fijala je naglasio da za predloge evropskog rješenja koje će Češka iznjeti na vanrednom sastanku ministara za energetiku zemalja članica EU 9. septembra u Briselu, ima podršku i predsjednice EK Ursule fon der Lajen i njemačkog kancelara Šolca.

Bonus video: