Pudždemon: Španska vlada neodgovorna, kralj razočarao Katalonce

Katalonski lider je osudio policijsko nasilje tokom referenduma o nezavisnosti Katalonije kom su se centralne vlasti protivile i pokušale da ga spriječe
3 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2017. 21:20h

Katalonski lider Karles Pudždemon nazvao je danas špansku vladu "neodgovornom" zbog odbijanja posredovanja u političkoj krizi u kojoj se Španija nalazi i pozvao vladu da prihvati predlog o posredovanju.

On je u govoru na televiziji optužio i španskog kralja Felipea Šestog da slijedi "katastrofalnu" politiku vlade u Madridu prema Kataloniji i da svjesno ignoriše milione Katalonaca, prenio je AP.

"Kralj je usvojio govor i politiku Rahojeve (španski premijer Marijano) vlade koja je katastrofalna za Kataloniju i svjesno ignoriše milione Katalonaca koji ne misle kao oni", izjavio je Pudždemon.

On je rekao da je kralj "razočarao Katalonce".

Katalonski lider je osudio policijsko nasilje tokom referenduma o nezavisnosti Katalonije kom su se centralne vlasti protivile i pokušale da ga spriječe.

"Održali smo referendum usred do sad neviđene represije i narednih dana ćemo učiniti sve da postupimo po rezultatima referenduma", naveo je on.

Španija se nalazi u najvećoj političkoj krizi u više decenija posle referenduma o nezavisnosti Katalonije na kom je za nezavisnost, prema katalonskim vlastima, glasalo više od 90 odsto izašlih birača.

Katalonija bi mogla da proglasi nezavisnost u ponedjeljak, javlja AFP pozivajući se na neimenovani izvor iz regionalne katalonske vlade.

Španska vlada je danas odbila poziv Pudžemona da prihvati posredovanje u krizi.

"Ako gospodin Pudždemon želi da razgovara ili pregovara, ili pošalje posrednike, on dobro zna šta treba da uradi: da se vrati na stazu zakona koju nikada nije trebalo da napušta", saopštila je vlada u Madridu.

Premijer Andore: Nasilje ne vodi ničemu. Jedini put je politički dijalog

Premijer Andore Antoni Marti pozvao je na "politički dijalog" u Kataloniji kao jedini način za pronalaženje rešenja.

"Nedjeljni događaji (policijsko nasilje u Kataloniji) su uznemirujući. Nasilje ne vodi ničemu. Jedini put je politički dijalog, poštovanje osnovnih prava i poštovanje institucionalnih okvira", rekao je on.

Premijer države koja se nalazi između Francuske i Španije je izjavu dao na marginama skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

"Andora, kao i uvijek, održava odlične odnose sa Španijom i odlične odnose sa Katalonijom", izjavio je Marti, zabrinut zbog uticaja koji bi situacija u Kataloniji mogla imati na njegovu zemlju.

Bonus video: