Ministri odbrane EU složni: Spriječiti Rusiju da destabilizuje Zapadni Balkan

"Treba da ponudimo evropsku perspektivu Zapadnom Balkanu. Želimo da pomažemo u rješavanju kriza u odnosima Srbije i Kosova", kazao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj

6193 pregleda 4 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Ministri odbrane zemalja članica Evropske unije složili su se danas u Pragu na neformalnom sastanku da treba spriječiti nastojanja Rusije da destabilizuje region Zapadnog Balkana i da za stabilnost Evrope region mora da ima evropsku perspektivu.

"Sarađujemo u Bosni i Hercegovini, gdje operacija ALTHEA igra ključnu ulogu za stabilnost. Treba da ponudimo evropsku perspektivu Zapadnom Balkanu. Želimo da pomažemo u rješavanju kriza u odnosima Srbije i Kosova. Primjećujemo nastojanja izvana da se miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine", kazao je na konferenciji za novinare tokom sastanka šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Zapadni Balkan i Afrika našli su se na dnevnom redu sastanka ministara odbrane kada su razmatrali globalne posljedice ruske invazije na Ukrajinu sa novim kriznim žarištima širom svijeta i to kao regioni koje Rusija nastoji da destabilizuje.

"Partneri na jugu izloženi su tome da ih Rusija pretvara u taoce, posebno kada je u pitanju izvoz žitarica. Drago nam je što postoji sporazum o izvozu i prve isporuke su već stigle u Džibuti. Tesno sarađujemo sa OUN koja igra u tome ključnu diplomatsku ulogu", rekao je Borelj.

On naglasio je da su svi ministri danas bili složni da će Ukrajini pomagati i vojnim isporukama toliko dugo koliko to bude potrebno i da u skladu sa potrebama Ukrajine počnu da obučavaju i ukrajinske vojnike.

"Sve članice su se jasno dogovorile da izradimo parametre misije vojne obuke. Naš sastanak je neformalni, ne radi se o tome da donesemo odluku, već da napravimo pripremne korake. Ukrajinski ministar odbrane nam je opisao te aktivnosti obuke, kratkoročno i dugoročno šta je Ukrajini potrebno", rekao je Borelj.

Evropski zvaničnik je, na pitanje šta će biti kada se u proljeće potroši evropskih 5,7 milijardi eura namijenjenih pomoći u odbrani Ukrajine, rekao da EU trenutno brine o svakodnevnim problemima, a takođe da ukrajinske vojnike već obučavaju pojedine zemlje i da pored evropske pomoći u oružju neke članice vojnu opremu šalju dobrovoljno, same.

"Sve zemlje članice učestvuju u pomoći. Na to moramo da dodamo ono što svaka zemlja radi posebno, neke šalju više neke manje, ali to je dobrovoljno, nema veze sa odlukama EU i ne koriste evropska sredstva. Izvjesna obuka odvija se i na nivou nacionalnih država. Francuska kada nudi oružje obezbjeđuje i obuku kako da se njime rukuje", rekao je Borelj.

Bonus video: