Preminuo Mihail Gorbačov

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza preminuo poslije teške bolesti

32288 pregleda 47 komentar(a)
Gorbačov, Foto: Reuters
Gorbačov, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini poslije teške bolesti.

"Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras poslije teške i duge bolesti", saopštila je moskovska Centralna klinička bolnica.

Gorbačov, posljednji sovjetski predsjednik, sklopio je sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Državama i partnerstva sa zapadnim silama kako bi uklonio gvozdenu zavjesu koja je dijelila Evropu od Drugog svjetskog rata i doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke, podsjeća agencija Rojters.

Kada su prodemokratski protesti zahvatili zemlje sovjetskog bloka komunističke istočne Evrope 1989. godine, on se uzdržao od upotrebe sile – za razliku od prethodnih lidera Kremlja koji su poslali tenkove da slome ustanke u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968. godine.

Ali protesti su podstakli težnje za autonomijom u 15 republika Sovjetskog Saveza, koji se raspao u naredne dvije godine na haotičan način.

Gorbačov se naprasno borio da spriječi taj kolaps.

Kada je 1985. postao generalni sekretar Sovjetske komunističke partije, sa 54 godine, krenuo je da revitalizuje sistem uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli.

Njegova politika 'glasnosti' - slobode govora - dozvoljavala je ranije nezamislive kritike partije i države, ali i ohrabrivala nacionaliste koji su počeli da vrše pritisak za nezavisnost u baltičkim republikama Letonije, Litvanije, Estonije, navodi Rojters...

Mnogi Rusi nikada nisu oprostili Gorbačovu turbulencije koje su izazvale njegove reforme, smatrajući da je pad njihovog životnog standarda previsoka cijena za demokratiju.

Nakon što je 30. juna posjetio Gorbačova u bolnici, liberalni ekonomista Ruslan Grinberg rekao je - "Svima nam je dao slobodu – ali ne znamo šta da radimo sa njom".

Gorbačov je dobio Nobelovu nagradu za mir 1990. godine.

Bonus video: