Njemački zvaničnici odaju počast bivšem vođi Sovjetskog Saveza Gorbačovu

Svojim djelovanjem Gorbačov je pokazao da je "veliki državnik" koji ima "hrabrost za demokratsko otvaranje i izgradnju mostova između Istoka i Zapada" i za mir u Evropi, naglasio je Štajnmajer u saopštenju

1996 pregleda 3 komentar(a)
Gorbačov, Foto: Shutterstock
Gorbačov, Foto: Shutterstock

Njemački kancelar Olaf Šolc odao je danas poštu posljednjem sovjetskom vodji Mihailu Gorbačovu ističući da je on umro u trenutku "propasti demokratije u Rusiji.

Socijaldemokratski kancelar pozdravio je Gorbačova kao čovjeka koji je "omogućio Perestrojku" i koji je " pokušao da uspostavi demokratiju" u Rusiji, govoreći na margini seminara vlade u Palati Mezeberg kod Berlina.

"Umro je u trenutku ne samo kada je demokratija propala u Rusiji nego kada su Rusija i ruski predsjednik Putin ponovo napravili razdor u Evropi i pokrenuli užasan rat protiv susjedne zemlje Ukrajine", rekao je Šolc novinarima odajući priznanje Gorbačovu koga je nazvao "hrabrim reformatorom".

Sovjetski vođa je učinio da Njemačka može da bude ujedinjena i da "nestane gvozdena zavjesa", dodao je Šolc.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer zahvalio je bivšem sovjetskom vođi na "odlučnom doprinosu njemačkom jedinstvu".

Svojim djelovanjem Gorbačov je pokazao da je "veliki državnik" koji ima "hrabrost za demokratsko otvaranje i izgradnju mostova između Istoka i Zapada" i za mir u Evropi, naglasio je Štajnmajer u saopštenju.

Taj san je "propao, uništen brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu", dodao je on.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je u tviter poruci objavljenoj danas ozdravila Gorbačova koji je kako je rekla bio "rukovođen mirom i razumijevanjem među narodima u sudbonosnim trenucima istorije zemlje".

"Kraj hladnog rata i njemačko ujedinjenje su njegovo nasljeđe. Žalimo za smrću državnika kome smo vječno zahvalni" dodala je Berbok.

Na strani opozicije šef konzervativne CDU Fridrih Merc takođe je rekao da žali za gubitkom državnika u "koga je Njemačka mogla da ima povjerenja i koji je imao povjerenja u Njemačku".

"Bez njega njemačko jedinstvo u slobodi" ne bi bilo moguće, dodao je Merc.

Gorbačov je umro juče u 92. godini poslije duge i teške bolesti, saopštila je bolnica u Moskvi, a prenijele su ruske agencije.

Bonus video: