Borelj: EU da se inspiriše Finskom i svede broj viza za Ruse na desetinu

"Prošlo je vrijeme za polumjere. Samo surova i zajednička politika može da da rezultate", kazao je novinarima ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba

6574 pregleda 9 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Pred drugi dan neformalnog sastanaka ministara spoljnih poslova članica Evropske unije u Pragu, šef evropske diplomatije Žozep Borelj založio se danas da umjesto da se ukida odobravanje viza turistima iz Rusije da se radije EU "inspiriše Finskom" i svede broj odobrenih viza na desetinu.

"Nadam se da će sličnu odluku donijeti i EU. Finska je svela broj viza za ruske turiste i mi predlažemo da sličan korak preduzme i cijela Unija. Ukrajinci stradaju, ne bi trebalo da se nastavlja normalan turizam", kazao je Borelj novinarima u Pragu.

Bez mnogo nade da će šefovi diplomatija da potpuno zabrane ulazak ruskim građanima apelovao je na sastanku ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, uz podršku baltičkih zemalja, Poljske, Finske i Češke a uz otpor Nemačke i Francuske.

"EU je dužna da zabrani ulazak turistima iz Rusije pošto većina stanovništva podržava genocidni rat protiv Ukrajine. Prošlo je vrijeme za polumjere. Samo surova i zajednička politika može da da rezultate", kazao je novinarima Kuleba.

Prema diplomatskim izvorima na koje se danas poziva novinska agencija ČTK nema volje da se potpuno obustave vize ali će ministri najvjerovatnije postići kompromis da ukinu za Ruse vizne olakšice i tako im iskomplikuju i poskupe putovanja u EU, što, po ocjeni domaćna sastanka, šefa češke diplomatije Jana Lipavskog nije dovoljno.

"Eventualno ukidanje viznih olakšica ruskim turistima je dobar prvi korak ali ne radi se o dovoljnoj mjeri. Sporazum je zasnovan na dobroj volji ugovornih strana da sarađuju. Rusija ne nastoji da ima dobre odnose sa Evropom", kazao je novinarima pred sastanak Lipavski i upozorio da sjeverne zemlje imaju zbog ruskih turista preopterećene granice.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je za Njemačku, koja je inače kao i Francuska protiv ukidanja viza za ruske turiste, važno da se postigne zajedničko evropsko rješenje.

"Mora se pružiti i podrška protivnicima ruskog režima i njima omogućiti ulazak u EU", kazala je njemačka ministarka i dodala da je Njemačka već smanjila proteklih mjeseci broj viza ruskim gradjanima.

Berbok je danas u Pragu odvojeno razgovarala sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Kulebom o osmom paketu sankcija i daljim isporukama oružja Ukrajini, saopštio je Kuleba na Tviteru.

Sastanak ministara spoljnih poslova koji se održava juče i danas u Pragu, je neformalan i od njega se ne očekuju obavezujuće odluke.

Bonus video: