Borelj: Postignut dogovor o suspenziji viznog režima sa Rusijom

"Ovo će značajno smanjiti broj novih viza koje izdaju države članice EU. Izdavanje će biti teže i trajaće duže", rekao je šef evropske diplomatije

11160 pregleda 17 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su se da u potpunosti suspenduju vizne olakšice Rusiji što će ulazak građane te zemlje na teritoriju Unije učiniti težim i skupljim, rekao je visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozep Borelj.

"Ovo će značajno smanjiti broj novih viza koje izdaju države članice EU. Izdavanje će biti teže i trajaće duže", istakao je Borelj na kraju dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova u Pragu.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je ranije danas da ministri EU ne mogu da se dogovore o opštoj zabrani putnih viza za Ruse, kao i da su kao države članice podijeljene po tom pitanju.

Borelj je naglasio da je došlo do značajnog povećanja prelaska granice iz Rusije u susjedne države od sredine jula.

Prema njegovim riječima, to je postalo bezbjednosni rizik za te susjede države. "Pored toga, vidjeli smo mnoge Rusi koji putuju radi razonode i kupovine kao da rat ne bjesni u Ukrajini", dodao je Borelj.

Bonus video: