Elizabeta II prekida tradiciju imenovanja premijera u Bakingemskoj palati

Boris Džonson početkom jula najavio ostavku, Konzervativna stranka će u ponedjeljak objaviti njegovog nasljednika

6507 pregleda 0 komentar(a)
Dvorac Balmoral u Škotskoj, Foto: Reuters
Dvorac Balmoral u Škotskoj, Foto: Reuters

Kraljica Velike Britanije Elizabeta Druga produžiće svoj ljetnji odmor u Škotskoj, gdje će sljedeće nedjelje primiti odlazećeg britanskog premijera Borisa Džonsona i njegovu nasljednicu na dužnosti ili nasljednika, saopštili su danas zvaničnici palate.

Elizabeta Druga audijenciju odlazećih i dolazećih premijera tradicionalno priređuje u Bakingemskoj palati, njenoj zvaničnoj rezidenciji u Londonu, te će prvi put za svoje 70-godišnje vladavine to obaviti na drugom mjestu.

Zvaničnici su saopštili da će Džonson otputovati u dvorac Balmoral, kraljičinu ljetnju palatu za odmor na Škotskoj visoravni, kako bi u utorak zvanično podnio ostavku.

Tom činu će prisustvovati i njegova zamjena, što će biti ili ministarka spoljnih poslova Liz Tras ili bivši šef trezora Riši Sunak - finalisti nadmetanja za novog šefa vladajuće, Konzervativne stranke.

Džonson je početkom jula najavio ostavku. Njegova Konzervativna stranka će u ponedjeljak objaviti njegovog nasljednika.

Elizabeta Druga (96) koja je ove godine proslavila svoj "platinasti jubilej" na tronu, ima problema s kretanjem i otkazala je neke angažmane posljednjih mjeseci. Sada redovno koristi štap za hodanje.

Britanski mediji su izvijestili da je odluka da ona ostane u Škotskoj donijeta da bi na primopredaji na čelu Vlade njeno prisustvo bilo izvjesno.

Kraljica se na početku pandemije koronavirusa preselila iz Bakingemske palate u zamak Vindzor, zapadno od Londona, gdje provodi većinu vremena.

Kraljicu je tokom njene vladavine služilo 14 premijera. Formalno imenovanje premijera dio je njenih dužnosti kao šefice države.

Bonus video: