Ne smije se potcijeniti vojna snaga Rusije

Većina ruske mornarice još nije raspoređena u ratu u Ukrajini, a ruske vazduhoplovne snage i dalje imaju značajan potencijal, što predstavlja prijetnju i za NATO, rekao je njemački general Eberhard Corn

14723 pregleda 3 komentar(a)
Ruski vojnici juče na ceremoniji otvaranja vojnih vježbi “Vostok, Foto: Rojters
Ruski vojnici juče na ceremoniji otvaranja vojnih vježbi “Vostok, Foto: Rojters

Načelnik njemačke odbrane upozorio je da Zapad ne smije potcijeniti vojnu snagu Moskve rekavši da je Rusija u mogućnosti da otvori drugi front ako to odluči.

"Većina ruskih kopnenih snaga možda je trenutno vezana u Ukrajini, ali ne bi trebalo da potcijenimo potencijal ruskih kopnenih snaga da otvori drugo ratište", izjavio je za Rojters general Eberhard Corn, generalni inspektor Budesvera.

Osim armije, Rusija ima na raspolaganju i mornaricu i vazduhoplovstvo, dodao je.

"Većina ruske mornarice još nije raspoređena u ratu u Ukrajini, a ruske vazduhoplovne snage i dalje imaju značajan potencijal, što predstavlja prijetnju i za NATO", rekao je Corn.

Bundesver redovno pruža podršku NATO misijama nadzora vazdušnog prostora brobenim avionima i s obzirom na to da ima jednu od najjačih flota u regionu, takođe pomno prati razvoj događaja na svom pragu u Baltičkom moru, piše Rojters.

Jedno od potencijalnih žarišta u toj oblasti je Kalinjingrad, ruska eksklava ukliještena između članica NATO, Poljske i Litvanije, gdje je sjedište ruske Baltičke flote i lokacija za raspoređivanje ruskih raketa "iskander" s nuklearnim kapacitetom.

Rusija je zaprijetila da će postaviti nuklearno i supersonično oružje u Kalinjingradu ako se Finska i Švedska pridruže NATO-u.

Corn, koji je govorio uoči početka ukrajinske ofranzive na jugu, naglasio je da Rusija i dalje ima značajne rezerve.

"Što se tiče njene vojske, Rusija i te kako ima kapacitet da regionalno proširi sukob", rekao je general.

"To što bi to bilo veoma nerazumno od Rusije je druga priča."

Eberhard Corn
Eberhard Cornfoto: Reuters

U osvrtu na vojnu situaciju u Ukrajini Corn je rekao da je dinamika ruskog napada usporila, ali da Rusija i dalje stabilno napreduje.

"Uz podršku masivne artiljerijske vatre oni idu naprijed, bez obzira na civilne ukrajinske žrtve", rekao je.

On smatra da Rusija neće ostati bez municije u skorije vrijeme.

"Rusi imaju ogromne količine municije na raspolaganju. Ta municija je djelimično stara i vrlo neprecizna i upravo to izaziva veliko uništenje civilne infrastrukture. Oni ispaljuju oko 40.000 do 60.000 artiljerijskih metaka dnevno."

Corn je rekao da, ipak, trenutno ne očekuje nikakvu dalekosežnu ofanzivu duboko na teritoriji Ukrajine.

On je takođe kazao da su ruske snage trenutno fokusirane na osvajanje Donbasa, industrijskog regiona na istoku Ukrajine, gdje separatisti koje podržava Moskva i dalje drže velike djelove teritorije. Dodao je, međutim, da nikakvo vojno rješenje još nije na vidiku.

Njemačka jača prisustvo u Indo-Pacifiku

Njemačka će proširiti vojno prisustvo u Indo-Pacifiku slanjem dodatnih ratnih brodova i pridruživanjem vježbama sa saveznicima kako bi držala na oku "ogromno" nagomilavanje kineskih oružanih snaga, rekao je Corn.

Berlin je prošle godine, nakon skoro dvije decenije, poslao prvi ratni brod u sporne vode Južng kineskog mora, rizikujući da naljuti svog glavnog trgovinskog partnera, a ovog mjeseca je poslao 13 vojnih aviona na zajedničke vježbe u Australiji.

Corn je rekao Rojtersu da Bundesver planira da pošalje trupe da učestvuju u vježbama obuke u Australiji sljedeće godine, dok će mornarica u taj region poslati flotu od još nekoliko brodova 2024.

Rojters podsjeća da je Njemačka zbog uloge u dva svjetska rata tradicionalno uzdržanija u svojoj bezbjednosnoj politici u odnosu na saveznike i da se u međunarodnim odnosima više fokusira na trgovinu - pri čemu brza ekonomska ekspanzija Kine podstiče njen sopstveni rast i ta zemlja je 2016. postala njen najveći trgovinski partner.

Međutim, partneri su posljednjih godina pozvali Njemačku da pokaže više liderstva u skladu sa svojom moći kao najveća ekonomija Evrope i najmnogoljudnija zemlja.

'Ne želimo nikoga sa provociramo': Corn
"Ne želimo nikoga sa provociramo": Cornfoto: Reuters

Tenzije u Indo-Pacifiku su posebno visoke nakon što je Kina početkom avgusta izvela do sada najveće vojne vježbe oko Tajvana, koji smatra svojom teritorijom.

Na pitanje da li bi Njemačka mogla poslati ratni brod u Tajvanski moreuz, kao što su učinile SAD, Corn je rekao da je to osjetljiva tema o kojoj se odlučuje na najvišem političkom nivou.

"Ne želimo da provociramo bilo koga svojim prisustvom, već da pošaljemo snažan signal solidarnosti s našim saveznicima", rekao je. "Zalažemo se za slobodu plovidbe i očuvanje međunarodnih normi."

Corn je kazao da je kineska vojna moć nekad počivala u broju vojnika, a da su sada njene oružane snage takođe dobro tehnološki opremljene.

"Svjedočimo ogromnom nagomilavanju kineskih snaga", kazao je Corn.

Bonus video: