KONFUZAN KRAJ PARTIJSKE KONVENCIJE

Govor Tereze Mej pretvorio se u noćnu moru: Mučio je kašalj, "dobila otkaz"...

Pred kraj govora Mej, koji je televizija prenosila, dva slova su otpala sa slogana "Gradimo zemlju dobru za sve" koji je stajao na zidu iza britanske premijerke
1 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 06:05h

Govor britanske premijerke Tereze Mej na konferenciji njene Konzervativne partije u Mančesteru pretvorio se u noćnu moru, pošto ju je sve vrijeme mučio kašalj, u jednom trenutku poznati komičar uručio joj je otkaz, a otpala su i dva slova sa zidnog slogana iza nje.

Bio je to konfuzan kraj partijske konvencije, organizovane poslije neuspjeha konzervativaca na junskim parlamentarnim izborima. Mej ih je raspisala tri godine prije vremena kako bi ojačala svoju partiju, a na njima je izgubila većinu u parlamentu i bila prinuđena da formira manjinsku vladu.

Pošto su ti izbori oslabili poziciju britanske premijerke koja se bori da održi jedinstvo Vlade podijeljene oko Bregzita i drugih tema, Mej je bio potreban snažan i upečatljiv nastup, u borbi protiv rivala koji žele njeno mjesto, a među kojima je i ambiciozni šef britanske diplomatije Boris Džonson.

Međutim, stvari nisu išle po planu. Mej se tokom govora borila s kašljem i promuklim glasom, zbog čega je stalno pravila pauze.

U jednom trenutku je govor, koji je trebalo da ojača njenu poziciju na čelu partije, haotično prekinuo komičar Simon Brodkin, uručivši joj britanski formular za davanje otkaza.

Pošto ga je obezbjeđenje udaljilo iz sale, Brodkin je rekao da mu je "Boris (Džonson) rekao da to uradi".

Kabinet Mej saopštio je da će biti sprovedena detaljna istraga o tom incidentu, dok je policija saopštila da je Brodkin imao ispravnu akreditaciju za konferenciju s visokim mjerama bezbjednosti.

Brodkin, čije je umjetničko ime Li Nelson, imao je slične nastupe u prošlosti, uključujući i zasipanje novcem tadašnjeg predsjednika FIFA Sepa Blatera na konferenciji za medije 2015. godine.

Pred kraj govora Mej, koji je televizija prenosila, dva slova su otpala sa slogana "Gradimo zemlju dobru za sve" koji je stajao na zidu iza britanske premijerke.

Mej je po završetku govora zagrlio njen muž Filip dok je u sali išla pjesma američkog rokera Lenija Kravica "Are you gonna go my way".

Današnji govor nije otklonio sumnje o budućnosti Tereze Mej. Njena borba s glasom može da se tumači kao znak ranjivosti, ali i kao znak njene čelične odlučnosti da istraje u borbi.