Putin neće prisustvovati sahrani Gorbačeva

Bivši i posljednji sovjetski lider Mihail Gorbačov preminuo je u 91. godini

7024 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin neće prisustvovati sahrani posljednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova u subotu 3. septembra, zbog kako je saopštio Kemlj, ograničenja u njegovom rasporedu obaveza.

U razgovoru sa novinarima, kao prenosi Rojters, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin odao počast Gorbačovu u četvrtak ujutru posjetivši moskovsku Centralnu kliničku bolnicu, gdje je Gorbačov umro u utorak.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov preminuo je u 91. godini.

Gorbačov, koji je preuzeo vlast 1985. godine, najpoznatiji je po otvaranju SSSR-a i zbližavanju sa Zapadom, ali nije bio u stanju da spriječi kolaps svoje zemlje 1991. godine. Mnogi Rusi krive njega i njegovu reformsku politiku za propast zemlje.

Nakon preuzimanja sovjetskog vođstva 1985. godine, predstavio je svoje reformske politike poznate kao "glasnost" (otvorenost) i "perestrojka" (restrukturiranje), koje su otvorile Sovjetski Savez svetu i na kraju dovele do sloma komunističkog režima i kraja hladnog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 1990. dobio je Nobelovu nagradu za mir, jer je doprinio okončanju Hladnog rata i dozvolio ponovno ujedinjenje Njemačke.

Bonus video: