Poljska podnosi zvaničan zahtjev Njemačkoj za ratnu odštetu od 1,32 biliona dolara

"U međunarodnim odnosima su stvari takve da, ako jedna država nanese drugoj velike štete, kasnije nakon vojnog poraza mora da se razračuna. Nema nikakvog povoda da Poljska bude isključena iz tog principa"

5905 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski izjavio je danas u Varšavi da će Poljska zvanično podnijeti zahtjev da joj Njemačka plati odštetu za žrtve, materijalnu štetu i zločine okupacionih vlasti tokom Drugog svjetskog rata, u iznosu od 1,32 biliona dolara.

"Donijeta je odluka da se zvanično traže reparacije od Njemačke, da dobijemo odštetu za sve ono što je Njemačka ili njemački narod učinio Poljskoj od 1939. do 1945. godine. U međunarodnim odnosima su stvari takve da, ako jedna država nanese drugoj velike štete, kasnije nakon vojnog poraza mora da se razračuna. Nema nikakvog povoda da Poljska bude isključena iz tog principa", kazao je Kačinjski.

Na 83. godišnjici od početka Drugog svjetskog rata, danas je u Kraljevskom zamku u Varšavi predstavljen izvještaj o ratnoj šteti, koji je nekoliko godina pripremao tim pod rukovodstvom poslanika vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda Arkadijuša Mularčika, i u kojem je ratna šteta procijenjena na 6.200 milijardi zlota, odnosno 1,32 biliona dolara.

Kačinjski je rekao da je "predstavljen iznos štete izračunat najkonzervativinijim metodama" i da bi "mogao i da se poveća".

"Pošto se isplata takvih odšteta vrši decenijama, to je svota koju može da podnese njemačka privreda", kazao je Kačinjski.

On je upozorio da neće biti nimalo lako doći do reparacija od Njemačke i da to može da traje dugo, ali je izrazio nadu da će se zainteresovati i druge države, konkretno Izrael, pošto Poljska traži odštetu i za smrt 5,2 miliona svojih državljana, među kojima su većina bili Jevreji.

"Nismo uzeli u obzir zločine koje su počinili Rusi. To je drugi problem", naveo je Kačinjski.

Mularčik je kazao da je Poljska, zbog rata i pomjeranja granica poslije njega na osnovu dogovora velikih sila, izgubila 11,2 miliona stanovnika za sedam godina.

Oko dvije trećine procijenjene sume reparacija išlo bi za milione žrtava, a materijalna šteta procijenjena je na više od 160 milijardi dolara, dok su gubici u baštini i djelima kulture procijenjeni na više od četiri milijarde dolara.

Nakon rata, njemačke reparacije Poljskoj išle su preko Sovjetskog Saveza. Poljska je imala pravo na 15 odsto ukupne sume, a 1953. godine SSSR i Istočna Njemačka potpisali su u Moskvi sporazum po kojem se obustavljaju reparacije dok su ih se komunističke vlasti Poljske takođe odrekle od 1. januara 1954. godine.

Njemačka navodi da je pitanje ratne odštete Poljskoj pravno zatvoreno jer je sama Poljska to pitanje zatvorila dva puta, bilateralnim ugovorom o priznavanju poratnih granica na Odri i Nisi iz 1970. godine, i prilikom pregovora o ujedinjenju dvije Njemacke 1990. godine, kada Varšava nije postavila pitanje odštete iako je već bila nezavisna od Moskve.

Bonus video: