Pudždemon: Već se osjećam kao predsjednik slobodne države

Separatističke katalonske partije Savez "Zajedno za DA" i radikalna ljevičarska stranka CUP zatražile su ranije danas od parlamenta da za ponedjeljak zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo, a možda i proglasila nezavisnost ovog regiona od Španije, objavio je list Vangardija
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2017. 15:57h

Katalonski lider Karles Pudždemon kazao je da se već osjeća kao predsjednik slobodne države, nakon što su se građani Katalonije na referendumu izjasnili za nezavisnost.

"Već se osjećam kao predsjednik slobodne države u kojoj su milioni ljudi donijeli važnu odluku", rekao je Pudždemon u intervjuu njemačkom "Bildu", prenio je Rojters.

Separatističke katalonske partije Savez "Zajedno za DA" i radikalna ljevičarska stranka CUP zatražile su ranije danas od parlamenta da za ponedjeljak zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo, a možda i proglasila nezavisnost ovog regiona od Španije, objavio je danas list Vangardija.

Pudždemon je izjavio sinoć za BBC da će Katalonija proglasiti nezavisnost u narednih nekoliko dana, te da će vlada "djelovati na kraju ove ili početkom sljedeće nedjelje".

Takođe je dodao da za sada nema kontakta između njegove administracije i centralne vlade u Madridu.

O tome kada će se održati sjednica parlamenta o rezultatima zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije danas će na sastanku odlučiti predsjedništvo parlamenta.

Na toj sjednici parlament bi mogao da proglasi nezavisnost, navodi Rojters.

S obzirom na to da je referendum, prema španskim zakonima, neustavan, proglašenje nezavisnosti neće imati nikakve pravne posljedice i malo je vjerovatno da će biti priznat u međunarodnim okvirima.

Pudždemon će se obratiti se javnosti večeras u 21 sat, rekao je izvor iz vladine kancelarije, prenosi Rojters.

Bonus video: