Putin šalje namjernu poruku

Novinar veteran, koji je napravio veliki broj intervjua sa Gorbačovom i koji dobro poznaje rusku političku elitu, smatra da je Putinova odluka proračunata

10635 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Pozner, Foto: Rojters
Vladimir Pozner, Foto: Rojters

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne prisustvuje današnjoj sahrani Mihaila Gorbačova, šalje namjernu poruku koja naglašava različit pogled na svijet, ocijenio je jedan od najistaknutijih ruskih novinara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Putin danas ima "puni radni dan" uključujući, kako je rekao, interne sastanke, jedan međunarodni telefonski poziv i pripremne za ekonomski forum u Vladivostoku naredne nedjelje.

Ruski lider je u četvrtak posjetio moskovsku bolnicu gdje je Gorbačov umro dva dana ranije, i položio cvijeće pored njegovog kovčega.

Novinar veteran Vladimir Pozner, koji je napravio veliki broj intervjua sa Gorbačovom i koji dobro poznaje rusku političku elitu, smatra da je Putinova odluka da ne prisustvuje sahrani proračunata.

"Mislim da je to neka vrsta saopštenja", rekao je Pozner (88) u intervjuu za Rojters.

"I ne mislim da je Putin poseban obožavatelj Gorbačova. To je njegovo pravo, on ne mora da bude. Mislim da su imali veoma različit pogled na svijet."

Putin je raspad Sovjetskog Saveza, do kojeg je, kako navodi Rojters, Gorebačov nesvjesno doveo, najvećom geopolitičkom katastrofom 20. vijeka koju bi spriječio da je imao priliku.

I Gorbačova je pogodio raspad SSSR-a, koji je namjeravao da reformiše i sačuva. Nakon više od tri decenije, mnogi Rusi ga i dalje krive za raspad bivše supersile.

Putin odaje poštu Gorbačovu
Putin odaje poštu Gorbačovufoto: Beta/AP

Rojters navoda da se čini da je i cilj Putinove odluke da pokrene "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, makar djelimično, da preinači kolaps koji Gorbačov nije uspio da spriječi.

Pozner, koji je rekao da se divio Gorbačovu i da ga mu se sviđao, iako ga je pokojni političar grubo kritikovao u posljednjem telefonskom razgovoru, rekao je da je Putin imao potpuno drugačiji stav prema Borisu Jeljcinu.

To se ogleda i u potpuno različitom pristupu Kremlja sahranama dvojice političara.

Grobačovljevo tijelo danas će biti izložno u moskovskoj Dvorani stubova blizu Kremlja, gdje su održane sahrane sovjetskih lidera Vladimira Lenjina, Josifa Staljina i Leonida Brežnjeva. Međutim, iako će Gorbačovu biti dodijeljena počasna vojna straža, njegova sahrana neće biti državna.

Nasuprot tome, Putin je proglasio dan žalosti kada je Jeljcin, koji ga je imenovao za nasljednika, umro 2007. Putin je tada, zajedno sa svjetskim liderima, prisustvovao velikoj državnoj sahrani u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja.

Pozner je rekao da je Jeljcinova želja da zasjeni Gorbačova, kojeg je prezirao, možda jedan od razloga zbog kojih se raspao SSSR.

"Znate da je Gorbačov prestao da bude predsjednik SSSR-a zbog Jeljcina," rekao je Pozner.

"Jeljcin je, po mom mišljenju, rasturio Sovjetski Savez da bi postao predsjednik. Jer dok god je bilo Sovjetskog Saveza, bilo je i predsjednika Gorbačova. A kada je SSSR nestao, nestao je predsjednik Gorbačov i došao predsjednik Jeljcin," rekao je.

Bonus video: