Đentiloni: EU spremna za slučaj potpunog prekida dotoka ruskog gasa

"Cilj je da se nastavi strategija jedinstvene Evrope koja djeluje protiv invazije Ukrajine upotrebom ekonomskog oružja"

3814 pregleda 3 komentar(a)
Paolo Đentiloni, Foto: You Tube/CNBC International TV
Paolo Đentiloni, Foto: You Tube/CNBC International TV

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Gentiloni) dao je danas uvjeravanja da je Evropska unija spremna u slučaju potpunog prekida isporuka ruskog gasa zahvaljujući skladištenju i mjerama štednje energije.

"Dobro smo pripremljeni da se odupremo ruskoj ekstremnoj upotrebi gasa kao oružja", rekao je on novinarima na margini ekonomskog foruma organizovanog na jezeru Komo.

"Ne plaše nas Putinove odluke, tražimo od Rusa da poštuju ugovore ali ako to ne urade spremni smo da reagujemo", istakao je on u osvrtu na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski gigant Gasprom saopštio je juče da nastavlja na neodređeno vrijeme prekid rada gasovoda Sjeverni tok, koji povezuje Rusiju sa sjevernom Njemačkom, i posle trodnevnog prekida zbog redovnog održavanja, navodeći kao razlog curenje ulja u jednoj turbini.

Tako je Moskva reagovala na objavu zemalja G7 juče da planiraju da ograniče cijene ruske nafte.

U Evropskoj uniji skladišta gasa su puna oko 80 odsto zahvaljujući diverzifikaciji isporuka, rekao je Đentiloni, ukazujući ipak da je situacija različita od zemlje do zemlje.

Brisel je uradio mnogo posljednjih mjeseci, rekao je on i dodao da je danas moguće uraditi više zato što se posljednjih mjeseci smanjuju podjele koje su blokirale djelovanje Komisije.

"Cilj je da se nastavi strategija jedinstvene Evrope koja djeluje protiv invazije Ukrajine upotrebom ekonomskog oružja", rekao je on.

"Mi ne učestvujemo u ratu, ne učestvujemo u vojnoj eskalaciji" ali, dodao je "mi podržavamo Ukrajinu" i sada treba "to da radimo efikasnije".

Bonus video: