Privatni avion se srušio u Baltičko more kod obale Letonije, strahuje se da su četiri osobe poginule

Njemački list Bild je javio da je avion ubrzo poslije polijetanja prijavio da ima problema sa pritiskom u kabini. Ali vlasti su izgubile radio kontakt ubrzo poslije toga i NATO španski i francuski borbeni avioni poslati su da presretnu avion

29545 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.09.2022. 22:50h

Strahuje se da su poginula četiri putnika na privatnom avionu Cesna koji je putovao iz Španije za Njemačku i srušio se u Baltičko more danas kod obale Letonije, prenosi agencija Beta.

Avion Cesna 551 koji je poletio danas popodne iz španskog grada Hereza nestao je sa radara dok je letio preko Baltičkog mora sjeverozapadno od letonskog lučkog grada Ventspilsa, javila je švedska novinska agencija TT.

Njemački list Bild je javio da je avion ubrzo poslije polijetanja prijavio da ima problema sa pritiskom u kabini. Ali vlasti su izgubile radio kontakt ubrzo poslije toga i NATO španski i francuski borbeni avioni poslati su da presretnu avion.

Međutim kada su stigli do letjelice nisu vidjeli nikoga u pilotskoj kabini.

Letjelica registrovana u Austriji bila je na putu za Keln u Njemačkoj.

Njemački mediji javili su da je u avionu bila pored pilota tročlana porodica, muškarac, žena i njihova ćerka.

Letonski i švedski spasilački brodovi i brodovi obalske garde patroliraju kod mjesta nesreće i obližnji trajekt je pozvan da pomogne u potrazi.

Ostaci aviona i naftna mrlja pronađeni su na mjestu pada, javili su švedski mediji.

Agencija Rojters je ranije večeras javila da se privatni avion Cesna srušio večeras kod obale Letonije, pozivajući se na saopštenje švedske spasilačka službe, dodajući da se to dogodilo nakon što je NATO podigao mlazne avione da prate njegov nepravilan kurs.

Avion Cesna 551, registrovan u Austriji, letio je iz Hereza ​​u južnoj Španiji, odakle je poletio u 14:56 po srednjeevropskom vremenu bez određene destinacije, navodi se na sajtu FlightRadar24.

Skrenuo je dva puta, u Parizu i Kelnu, prije nego što je krenuo pravo preko Baltika, prolazeći pored švedskog ostrva Gotland.

U 19:37 na listi za praćenje leta je navedeno kako brzo gubi brzinu i visinu.

"Saznali smo da se avion srušio (u okeanu) sjeverozapadno od grada Ventspilsa u Letoniji", rekao je portparol švedske spasilačke službe. "Nestao je sa radara."

Njemački i danski ratni avioni su ranije bili poslati da pregledaju letjelicu dok je prolazila kroz vazdušni prostor tih zemalja, ali nisu mogli da ostvare kontakt, rekao je Johan Valstrom iz švedske uprave za pomorstvo, prenio je Rojters.

"Nikoga nisu mogli da vide u kokpitu", rekao je on.

Njemački list Bild objavio je da su u avionu bili pilot, muškarac, žena i osoba koju je opisao kao ćerku, bez izvora informacija.

Helikopter litvanskih vazduhoplovnih snaga poslat je na mjesto nesreće radi traganja i spasavanja na zahtjev susjedne Letonije, rekao je portparol litvanskih vazduhoplovnih snaga.

Letonija je saopštila da je poslala brodove na lice mjesta.

"Naši brodovi su na putu ka poziciji gdje se dogodila avionska nesreća", rekla je portparolka letonske mornarice Liva Veita.

Trajekt "Stena Line" koji putuje od Ventspilsa do Norvika u Švedskoj takođe je preusmjeren na mjesto nesreće, navodi se na veb stranici "MarineTraffic", prenosi Rojters.

Na sajtu je prikazan i švedski helikopter za potragu i spasavanje i avion na licu mjesta.

Kompanija koja je navedena kao vlasnik aviona u austrijskom registru aviona, GG Rent registrovana je u Kelnu, a Rojters navodi da od nje nije mogao odmah da se dobije komentar.

Bonus video: