Posljednje obraćanje Džonsona kao britanskog premijera: Ja sam poput rakete nosača koja je ispunila funkciju

"Ovo je teško vrijeme za porodice širom zemlje. Možemo i hoćemo ga prebroditi, na drugu stranu ćemo izaći jači", rekao je Džonson

4339 pregleda 2 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

U posljednjem obraćanju ispred premijerske rezidencije, Boris Džonson je rekao kako će Velika Britanija iz ekonomske krize izaći jača, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon govora ispred Dauning strita, Džohson i Liz Tras će otputovati u Balmoral u Aberdinšajru, gdje će ponuditi ostavku kraljici koja će potom imenovati Tras za premijerku.

Tras je dan ranije proglašena za liderku Konzervativne stranke, samim tim i za novu premijerku, nakon što je osvojila 57 posto glasova članova stranke. Njen suparnik u trci bio je bivši ministar finansija Riši Sunak.

"Ovo je teško vrijeme za ekonomiju”, rekao je.

"Ovo je teško vrijeme za porodice širom zemlje. Možemo i hoćemo ga prebroditi, na drugu stranu ćemo izaći jači", rekao je Džonson.

U svom posljednjem obraćanju kao premijer Džonson je obećao podršku za Tras i rekao da je on poput "rakete nosača" koja je "ispunila svoju funkciju".

Rekao je i da je njegova vlada ta koja je omogućila Bregzit, koja je omogućila najbržu ispostavu vakcina u Evropi.

Dodaje da bi snadbjevanje Ukrajine oružjem, za koje se zalagao, vrlo lako moglo promijeniti tok rata u Ukrajini.

Džonson je bio među prvim zapadnim liderima koji je posjetio ratom zahvaćen Kijev.

Džonson je 7. jula najavio svoju ostavku na mjestu premijera koja je došla nakon sve većeg političkog pritiska koji je doveo do masovnih ostavki njegovih ministara.

Liz Tras, sa 47 godina će postati četvrti premijer konzervativaca od izbora 2015. godine. Tokom tog perioda zemlja je prolazila iz krize u krizu, a sada se suočava sa, kako se predviđa, dugom recesijom izazvanom inflacijom.

Bonus video: