Evropska komisija traži suspenziju viznih olakšica za Rusiju

“Vizne olakšice znak su povjerenja koje je ruski agresorski rat u potpunosti uništio”, napisala je von der Lajen

2867 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisja je predložila potpunu suspenziju sporazuma Evropske unije o viznim olakšicama sa Rusijom i nepriznavanje ruskih putnih isprava izdatih u okupiranim teritorijama.

Predlog Komisije je iznijela evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

“Zemlja poput Rusije, koja vodi agresivni rat, ne bi se trebala kvalifikovati za vizne olakšice sve dok nastavlja provoditi svoju destruktivnu spoljnu politiku i vojnu agresiju prema Ukrajini, pokazujući potpuno nepoštovanje međunarodnog poretka temeljenog na pravilima. Komisija takođe danas predstavlja prijedlog o nepriznavanju ruskih pasoša izdanih na okupiranim područjima Ukrajine”, stoji u saopštenju Komisije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen potvrdila je na Tviteru da je Komisija predložila potpunu suspenziju sporazuma o viznim olakšicama.

“Vizne olakšice znak su povjerenja koje je ruski agresorski rat u potpunosti uništio”, napisala je von der Lajen.

Ovi predlozi slijede politički dogovor koji su ministri spoljnih poslova postigli na svom neformalnom sastanku 31. avgusta o zajedničkom i koordiniranom putu kada je riječ o izdavanju viza za ruske građane.

Sporazum o vizama iz 2007. kojim se Rusima olakšavaju zahtjevi za ulazak u EU djelimično je suspendovan krajem februara, ciljajući na ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, poput ruskih službenih delegacija i vlasnika diplomatskih pasoša.

Međutim, ostavio je takozvane "obične Ruse" da i dalje uživaju vizne olakšice EU, poput smanjenog vremena čekanja i troškova te potrebe za predočenjem manje dokumenata prilikom podnošenja zahtjeva.

Kijev je pozvao blok da zabrani izdavanje viza svim Rusima osim političkim disidentima.

Svih 27 članica EU mora se složiti s bilo kojom mjerom koja bi ograničila izdavanje viza u cijelom bloku.

Bonus video: